Tarik ibn Zijad

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Tarik ibn Zijad
Tarik ibn Ziyad -.jpg
Tarik ibn Zijad u pohodu osvajanja Španije
Rođenje 670.
Hanšala, Alžir
Smrt 720.
Damask, Sirija
Nacionalnost Berber
Titule Guverner Andaluzije
Čin general
Ratovi Muslimansko osvajanje Pirinejskog poluostrva
Važnije bitke Bitka kod Gvadalete

Tarik ibn Zijad (arapski: طارق بن زياد‎) (670. Hanšala, Alžir[1] - 720. Damask, Sirija) je bio muslimanski vojskovođa, berberskog porijekla. Najpoznatiji je po tome što je predvodio emevijsku vojsku pri muslimanskom osvajanju Španije 711. godine. Prema nalogu emevijskog halife El-Velida I poveo je veliku muslimansku vojsku sa afričkog tla, preko Gibraltarskog moreuza. Nakon što je konsolidovao svoju vojsku kod Gibraltarske stijene, (područje današnjeg Gibraltara) krenuo je u osvajanje Pirinejskog poluostrva. Današnji naziv Gibraltar je španska izvedenica od arapskog termina Jabal Ṭāriq - Tarikova planina.[2]

Pobjedom nad vizigotskim kraljem Roderikom u bitci kod Gvadalete 711. godine prokrčio je put muslimanskom osvajanju Španije i pridonio skorom propašću Vizigotskog kraljevstva.

Porijeklo[uredi | uredi izvor]

Iako srednjovjekovni historičari daju vrlo malo ili nimalo informacija o Tarikovom porijeklu i nacionalnosti, preovladava mišljenje da je Tarik ibn Zijad rođen 670. godine u mjestu Hanšala, u Alžiru. Smatra se da potiče iz jednog od Berberskih plemena koja su u to doba naseljavali Sjevernu Afriku tj. Tripolitaniju i Magrib. Iako nema podataka o njegovom ranom periodu života pouzdano se zna da je kao mladić stupio u vojsku Muse ibn Nusajra.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Tarik ibn Zijad - Osvajanje Andaluza Pristupljeno 27.3.2016.
  2. ^ Historija Gibraltara Vlada Gibraltara Pristupljeno 27.3.2016.