Teška krstarica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Teška krstarica je naziv za vrstu krstarice koja je po svojom naoružanju (a ponekad i oklopu) jača od lahke krstarice, ali slabija od bojnih brodova i bojnih krstaša.

Razlika između lahke i teške krstarice su jasno formulirane tek Vašingtonskim pomorskim ugovorom iz 1922. godine. Njime je ustanovljeno da se teškom krstaricom smatra svaka krstarica čije glavno naoružanje čine topovi kalibra većeg od 155 mm.

S obzirom na to da je isti ugovor ustanovio da krstarica može imati maskimalni deplasman od 10.000 tona, to je u praksi prilično ograničilo dimenzije, oklop i naoružanje teških krstarica, te stvorilo standard koji se često naziva vašingtonska krstarica.

Taj standard mnoge države nisu bile u stanju prihvatiti, pa su se teške krstarice gradile jedino u državama koje nisu potpisale ugovor, odnosno u doba neposredno i u toku samog Drugog svjetskog rata, kada su ograničenja postala bespredmetna.

Teške krstarice su se prestale graditi nakon Drugog svjetskog rata. Neke su ostale u službi do 1970-ih nakon konverzije u raketne krstarice.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]