Tehnički muzej "Nikola Tesla"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Tehnički muzej „Nikola Tesla“
Pogled na muzejske saobraćajne eksponate
Osnovan21. decembar 1954.
LokacijaZagreb, Hrvatska
Vrstaspecijalizovani muzej - tehnički
DirektorMarkita Franulić
VlasnikGrad Zagreb
Veb-sajttmnt.hr

Tehnički muzej „Nikola Tesla“[1], specijalizovana historijsko-tehnološka javna ustanova u Zagrebu, Hrvatska. Osnovana je 21.decembra 1954. godine, a od 5. juna 2015. nosi ime učenjaka i pronalazača Nikole Tesle. Ima više različitih odsjeka i u njima se prikazuje historijski razvoj tehničkih rješenja kojima je čovjek nastojao savladati prostor i vrijeme.

Historija[uredi | uredi izvor]

Zamisao o osnivanju tehničkog muzeja u Zagrebu potiče još iz 19. vijeka. Jedno vrijeme je u gradu postojao Trgovačko-obrtnički muzej. Novija historija Tehničkoga muzeja „Nikola Tesla“ započinje 1954. godine kada je donijeta odluka o njegovom osnivanju, a 1959. dodijeljena mu je današnja lokacija na Savskoj cesti.

Idejni tvorac osnivanja Tehničkog muzeja u Zagrebu bio je univerzitetski profesor dr. Božo Težak, kasniji dugogodišnji predsjednik Savjeta muzeja, a realizator i prvi upravnik bio je Predrag Grdenić. Zgradu je projektovao Marijan Haberle, a likovnu postavku izveo je arhitekt Emil Vičić. .

Na prijedlog zagrebačkog gradonačelnika i odlukom Skupštine Grada Zagreba od 5. juna 2015. godine javna ustanova Tehnički muzej u Zagrebu promijenio je naziv u Tehnički muzej „Nikola Tesla“[2][3].

Odsjeci muzeja[uredi | uredi izvor]

Sala sa eksponatima

Prvi odsjeci Tehničkog muzeja (Transformacija energije, Saobraćajna sredstva i Rudarstvo) otvoreni su za javnost 1963. godine, a nakon toga otvorena je 1964. godine zbirka Nafta, zatim planetarium (1965.), demonstracioni kabinet Nikola Tesla (1976.), odsjek Osnove poljoprivrede (1981.), odsjek Vatrogastvo (1992.) i drugi.

Jedan od odsjeka, Odsjek transformacije energije, prikazuje historijski razvoj ljudskih rješenja u nastojanju da manje vrijedne forme energije transformišu u kvalitetnije i za ljudske potrebe korisnije. U Odsjeku saobraćajnih sredstava prikazan je razvoj saobraćajnih sredstava u vodi, na kopnu i u zraku. Odsjek astronautike sa planetariumom raspolaže modelima najpoznatijih svemirskih letjelica, raketa-nosača i orbitalnih stanica od početka razvoja astronautike.

U Odsjeku geologije, rudarstva i nafte nalazi se zbirka rudarstva koja prikazuje razvoj tehnike eksploatacije mineralnih sirovina te načine oplemenjivanja i prerade ruda. Model rudnika s ukupnom duljinom rudničkih hodnika od više od trista metara izgrađen ispod objekta Muzeja. U odsjeku je i soba katastra. Nizom vatrogasnih eksponata u Odsjeku vatrogastva, od opreme do specijalnih vozila, prikazan je razvoj vatrogasne tehnike, sa osobitim naglaskom na područje Hrvatske.[4]

Eksponati izloženi u Odsjeku poljoprivrede prikazuju historijski razvoj tehničkih rješenja sprava za kopanje i oranje. Posebnost ovog odsjeka su staklene ogledne košnice, odnosno apisarium sa živim pčelama, čiji se život i rad može nesmetano posmatrati. U Odsjeku velikana hrvatskog prirodoslovlja i tehnike do sada je realizovana postavka o Faustu Vrančiću i demonstracioni kabinet Nikole Tesle. Aleja skulptura velikana hrvatskog prirodoslovlja i tehnike dio je tog odsjeka na otvorenom, u parku Muzeja. Stalna postavka Teslinog demonstracionog kabineta, ukupne površine 260 m2, otvorena je 1976. godine povodom 120. godišnjice rođenja velikog pronalazača. Svi eksponati su napravljeni u radionicama Muzeja. Stalna postavka obnovljena je 2006. godine prilikom obilježavanja godine Nikole Tesle pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

U muzejskim prostorima se povremeno organizuju razne stručne i obrazovne aktivnosti, te specijalizovane izložbe i manifestacije, među kojima je vožnja muzejskim tramvajem.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ [1], Enciklopedija Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža |title=Tehnički muzej Nikola Tesla |work=Mrežno izdanje |access-date=25. oktobra 2021.}}
  2. ^ "Promjena naziva Tehničkog muzeja". Službeni glasnik. Arhivirano s originala, 25. 10. 2021. Pristupljeno 25. oktobra 2021.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |access-date= (pomoć)
  3. ^ "Promjena imena". Tehnički muzej. Arhivirano s originala, 23. januara 2018. Pristupljeno 25. oktobra 2021.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |access-date= i |archive-date= (pomoć)
  4. ^ Marinka Fruk, Vatrogastvo: novi odjel Tehničkog muzeja u Zagrebu, Informatica museologica 1-4/1993., Hrčak

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]