Telamon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Telamon je prema grčkoj mitologiji sin eginskog kralja Ajaka i Eneide, planinske nimfe. Bio je brat Peleja i Foka. Pošto je Fok bio najmlađi sin Ajaka i njegov miljenik, Telamon i Pelej su bili ljubomorni na njega. Zbog toga Fok odluči da povede grupu eginskih iseljenika u Fokidu gdje bi nastavili živjeti. Jednog dana Ajak posla po Foka, vjerovatno u želji da mu zavješta kraljevstvo nad ostrvom zbog čega majka ohrabri Telamona i Peleja i oni se zakunu da ga ubiju čim stigne. Kada je stigao, braća Foka izazovu na petoboj međutim u tom nadmetanju ga ubiše i sakriše u šumu kako ga otac ne bi našao. Ipak otac pronađe mrtvog Foka usljed čega Telamon pobježe na ostrvo Salaminu u strahu od očeve osvete. Tu oženi Glauku, kćerku kralja Kihreja i naslijedi kraljevski prijesto.

U Ilijadi je predstavljen kao otac grčkih heroja Ajanta i Teucera od strane različitih majki. Neki izvještaji spominju i trećeg sina, Trambelusa.[1][2] On i Pelej su također bili bliski prijatelji Herakla, pomažući mu u njegovim ekspedicijama protiv Amazonki i njegovom napadu na Troju.


Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Parthenius. Erotica Pathemata [Love Romances]. 26. 
  2. ^ Tzetzes. On Lycophron. 467.