Telamon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Telamon je grčki mitski junak, sin Ajaka i Eneide i brat Peleja i Foka. Pošto je Fok bio najmlađi sin Ajaka i njegov miljenik, Telamon i Pelej su bili ljubomorni na njega. Zbog toga Fok odluči da povede grupu ajginskih iseljenika u Fokidu gdje bi nastavili živjeti. Jednog dana Ajak posla po Foka, vjerovatno u želji da mu zavješta kraljevstvo nad ostrvom zbog čega majka ohrabri Telamona i Peleja i oni se zakunu da ga ubiju čim stigne. Kada je stigao, braća Foka izazovu na petoboj međutim u tom nadmetanju ga ubiše i sakriše u šumu kako ga otac ne bi našao. Ipak otac pronađe mrtvog Foka usljed čega Telamon pobježe na ostrvo Salaminu u strahu od očeve osvete. Tu oženi Glauku, kćerku kralja Kihreja i naslijedi kraljevski presto.

Telamon i Veliki Ajak[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.