mtel (Bosna i Hercegovina)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Telekom Srpske)
m:tel
Poslovno imeTelekomunikacije Republike Srpske a.d.
VrstaAkcionarsko društvo (a.d.)
IndustrijaTelekomunikacije
Osnovano20. 12. 1996.
SjedišteVuka Karadžića 2, Banja Luka, Bosna i Hercegovina
Ključne osobeMarko Lopičić (generalni direktor)
ServisiGSM, GPRS, MMS, EDGE, 3G, dial-up, ISDN, ADSL, Wi-Fi, IPTV, B2B, VPN, IP/MPLS, 4G
PrihodPovećanje 432,4 mil. KM (2019)[1]
Operativni prihodNema promjena 61,0 mil. KM (2019)[1]
Ukupne aktivePovećanje 1,247 mlrd. KM (2019)[1]
KapitalPovećanje 672,95 mil. KM (2019)[1]
VlasnikTelekom Srbija (65,01%)
Zaposleni2.125 (2019)[1]
SloganImate prijatelje!
Veb-sajtmtel.ba

Telekomunikacije Republike Srpske a.d. Banja Luka, koje posluje kao m:tel, jest telekom operater u Bosni i Hercegovini.

Kompanija nudi telekomunikacione usluge iz oblasti mobilne telefonije, fiksne telefonije, digitalne televizije, interneta i prenosa podataka.

Poslovnim korisnicima omogućena su integrisana biznis rješenja sa razgovorima i prenosom podataka u mobilnoj i u fiksnoj mreži.

Pored omogućavanja visokokvalitetnih usluga i primjene savremenih informacionih tehnologija, m:tel ulaže u sport, kulturu, obrazovanje i humanitarne projekte.

Kupovinom manjih telekomunikacijskih kompanija Elta-Kabela iz Doboja, Blicneta iz Banje Luke, Telrada iz Bijeljine i drugih krajem 2010-ih, osiguran je potpuni monopol na teritoriji Republike Srpske pokrivajući 95% tržišta fiksne telefonije, kablovske televizije i interneta.[2]

Historija[uredi | uredi izvor]

Javno osnovno državno preduzeće za telekomunikacije Republike Srpske, Banja Luka registrovano je na dan 20. decembra 1996. godine i do 12. decembra 2002. godine poslovalo je kao preduzeće u potpunom državnom vlasništvu, kada je izvršena vlasnička transformacija u akcionarsko društvo, kao i promijenjen naziv u Telekomunikacije Republike Srpske, a.d. Banja Luka.

Do kraja 1996. godine, poštanske, telegrafske i telefonske usluge u Republici Srpskoj su se obavljale u sklopu jednog preduzeća – Jedinstvenog javnog preduzeća PTT saobraćaja Republike Srpske.

Od 1. januara 1997. godine, u skladu sa odredbama Zakona o sistemima veza, radio-saobraćaju i poštanskom, telegrafskom i telefonskom saobraćaju, izvršena je podjela na dva nova preduzeća, JODP Telekom Srpske i JODP Srpske Pošte. U toku 2002. godine, na osnovu Zakona o privatizaciji u Republici Srpskoj i Odluke Vlade Republike Srpske, 20% državnog kapitala Preduzeća je privatizovano putem vaučer ponude, od čega se na Privatizaciono-investicione fondove odnosilo 10,5%, a na fizička lica 9,5%. Preostalih 80% (državni kapital 65%, Fond penziono-invalidskog osiguranja 10% i Fond za restituciju 5%) se privatizovao po Posebnom privatizacionom programu Vlade Republike Srpske, u skladu sa Zakonom o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima.

Rješenjem Osnovnog suda u Banjoj Luci od 12. decembra 2002. godine, upisana je promjena imena u Telekomunikacije RS, a.d. Banja Luka i statusna promjena.

Na osnovu Rješenja Osnovnog suda u Banjoj Luci od 28. juna 2007. godine, upisana je statusna promjena – vlasnička transformacija prodajom ukupnog dijela državnog kapitala preduzeću Telekom Srbija, a.d. Beograd.

Učešće Mtel-a a.d. Banja Luka u kapitalu povezanih pravnih lica je:

  • 49% udjela vlasništva u Društvu za telekomunikacije MTEL d.o.o. Podgorica,
  • 41% udjela vlasništva u društvu GO4YU d.o.o. Beograd,
  • 100% udjela vlasništva u LOGOSOFT, Privredno društvo za informatički inženjering d.o.o. Sarajevo
  • 100% vlasnik kablovskog operatera Blicnet d.o.o. Banja Luka
  • 100% vlasnik kompanije Telrad Net d.o.o. Bijeljina
  • 100% vlasnik društva ELTA-KABEL d.o.o. Doboj

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e "Godišnji izvještaj za 2019. godinu" (PDF). mtel.ba. str. 7, 43, 53. Pristupljeno 23. 8. 2020.
  2. ^ https://rs.n1info.com/region/a657855-telekom-srbija-bez-konkurencije-preko-mtela-neprikosnoven-u-vecim-gradovima-rs/

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]