Telemark (skijaški skokovi)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Telemark doskok

Telemark doskok, često samo i telemark (među skijašima-skakačima), jeste tehnika doskoka u skijaškim skokovima koju je prvi isprobao Torju Torjussen 1883, a koja se do danas pokazala najsigurnijom tehnikom. Kod telemarka je karakteristično da skakač pri doskoku jednu skiju drži neznatno ispred sebe, a drugu povlači neznatno nazad. Na taj način se kao tačka doskoka ne računaju vezovi skija nego sredina između pete prednje noge i prstiju stražnje. Gornji dio tijela pri tom mora biti malo pognut naprijed te se koljeno malo povije nakon doskoka.

Porijeklo imena[uredi | uredi izvor]

Tehnika je dobila ime po tehnici skijanja telemark, koja je nastala u istoimenoj norveškoj provinciji, odakle potječe i Torjussen.

Kriteriji bodovanja[uredi | uredi izvor]

Sudije boduju doskok s telemarkom više od paralelnog doskoka (također nazvanog i Kacherl-doskok), u kojem su skije paralelne i donekle spojene pri vrhu. Pri paralelnom doskoku, koji skakači često izvode iz sigurnosnih razloga kad je njihov skok naročito dug, najčešće se oduzimaju prosječno 2 boda od ocjena za skok.

Međutim, i kod telemarka može doći do oduzimanja bodova kad se, npr, on izvede preširoko, tj. kad je udaljenost između skija veća od dvije širine skija. Osim toga, postoji slučaj prekrutog telemarka, kad su koljena premalo povijena, kao i nesigurni telemark. Sve ove greške uzrokuju oduzimanje 0,5 do 1 boda od ocjena za skok od idealnog (najvećeg) zbira ocjena koji se može dobiti za jedan skok (20). Ako je skok završen bez telemarka, oduzima se dodatnih 0,5 do 1 bod. Za pozitivno ocijenjeni telemark skakač mora preći najmanje 15 m u telemark-poziciji, zatim u blago ispravljeni položaj te uz mirno držanje ruku u vodoravnom položaju nastavlja dalje prema tzv. isteku.