Televizija OBN

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
OBN Televizija
OBN televizija logo.PNG
Početak emitiranja 1996.
Vrsta emitiranja Televizija
Vlasnik Chellomedia
Slogan OBN Svugdje.
Država Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosna i Hercegovina
Pokrivenost Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosna i Hercegovina, Kablovski operatori, Satelit
Sjedište Sarajevo
Web-sajt www.obn.ba

Televizija OBN (skr. od Open Broadcast Network) privatna je komercijalna televizija u Bosni i Hercegovini. Sjedište televizije nalazi se u Sarajevu.

Historija[uredi | uredi izvor]

OBN Televizija je osnovana 1996. od strane Visokog predstavnika EU kao neutralna i nezavisna televizija. Program ove televizijske stanice bio je namijenjen generalnoj publici u Bosni i Hercegovini. Do 2000. godine, OBN je bio pod direktnom upravom OHR-a i EU. OBN zatim preuzima Ivan Ćaleta, nekadašnji vlasnik Nove TV i Prve TV iz Ljubljane i time OBN postaje privatna komercijalna televizija. U augustu 2011 kompanija Chellomedia je kupila 40% udjela u televiziji OBN.[1]

Mnoga poznata imena TV-novinarstva Bosne i Hercegovine rade i radili su ranije za OBN televiziju. Među najpoznatijim izdvajaju se Mato Đaković, Jasminka Šipka i Sabahudin Vugdalić. Najpoznatiji tv voditelji/prezenteri OBN-a su Dejana Rosuljaš, Feđa Fetahagić , Aida Spahić, Maja Munda, Milica Blagojević, Adrijana Kurtišaj i drugi.

Emitiranje[uredi | uredi izvor]

OBN televizija svoj signal emituje na 82% teritorije Bosne i Hercegovine a prema njihovim vlastitim tvrdnjama[1] udio u gledanost i marketingu iznosi oko 25% na nivou Bosne i Hercegovine. Program se emituje putem zemaljske i kablovskih mreža u BiH, te IPTV platforme NET TV Plus.OBN je dostupan i pretplatnicima satelitske platformie Total TV (16°E). Od 5. februara 2013. godine kanal je dostupan nekodirano u paketu Team:Sat na satelitu Eutelsat 16A.

Tehnički parametri na transponderu Team:Sat:

  • Eutelsat 16A (16°E), freq. 11,304 GHz, pol. H, SR 30000, FEC 2/3, DVB-S2, FTA [2]

Na istom transponderu se emitira OBN+ sa istim prijemnim podacima od 1. maja 2015. godine.

Program[uredi | uredi izvor]

OBN Info je centralna informativna emisija OBN Televizije koja se emituje svaki dan u 18:50h. Telering je politički talk show kojeg uređuje i vodi poznati bh. novinar Mato Đaković.

U svojoj programskoj shemi OBN emituje pretežno strane filmove i najpopularnije američke, britanske i hrvatske humorističke serije (Princ iz Bel Aira, Kralj Queensa, Mućke, Lude sedamdesete, Bitange i princeze, Will & Grace).

Vrlo su gledane i turske serije a najpoznatija među njima je Dolina vukova.

Dječiji program OBN-a uglavnom čine sinhronizovani crtani filmovi (Spužva Bob, Jagodica Bobica, Medvjedići dobra srca), emisije iz vlastite produkcije (OBEENČIĆI, Križić Kružić...).

Zabavni program čine različite forme emisije: Lonci i poklopci, Exkluziv, Stol za 4, Red Carpet, Dejana talk show, reality show Big Mama House, Rat bendova itd.

Sportski program OBN televizije podrazumjeva prenose utakmica UEFA Europske lige, Serie A, a odnedavno je OBN ekskluzivni vlasnik prava za UEFA Ligu šampiona za teritorij Bosne i Hercegovine u predstojećoj sezoni 2012-2013.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]