Televizija OBN

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
OBN Televizija
OBN televizija logo.PNG
Početak emitiranja 1996.
Vrsta emitiranja Televizija
Vlasnik Chellomedia
Slogan OBN Svugdje.
Država Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosna i Hercegovina
Pokrivenost Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosna i Hercegovina, Kablovski operatori, Satelit
Sjedište Sarajevo
Web-sajt www.obn.ba

Televizija OBN (skr. od Open Broadcast Network) privatna je komercijalna televizija u Bosni i Hercegovini. Sjedište televizije nalazi se u Sarajevu.

Historija[uredi | uredi izvor]

OBN Televizija je osnovana 1996. od strane Visokog predstavnika EU kao neutralna i nezavisna televizija. Program ove televizijske stanice bio je namijenjen generalnoj publici u Bosni i Hercegovini. Do 2000. godine, OBN je bio pod direktnom upravom OHR-a i EU. OBN zatim preuzima Ivan Ćaleta, nekadašnji vlasnik Nove TV i Prve TV iz Ljubljane i time OBN postaje privatna komercijalna televizija. U augustu 2011 kompanija Chellomedia je kupila 40% udjela u televiziji OBN.[1]

Mnoga poznata imena TV-novinarstva Bosne i Hercegovine rade i radili su ranije za OBN televiziju. Među najpoznatijim izdvajaju se Mato Đaković, Jasminka Šipka i Sabahudin Vugdalić. Najpoznatiji tv voditelji/prezenteri OBN-a su Dejana Rosuljaš, Feđa Fetahagić , Aida Spahić, Maja Munda, Milica Blagojević, Adrijana Kurtišaj i drugi.

Emitiranje[uredi | uredi izvor]

OBN televizija svoj signal emituje na 82% teritorije Bosne i Hercegovine a prema njihovim vlastitim tvrdnjama[1] udio u gledanost i marketingu iznosi oko 25% na nivou Bosne i Hercegovine. Program se emituje putem zemaljske i kablovskih mreža u BiH, te IPTV platforme NET TV Plus.OBN je dostupan i pretplatnicima satelitske platformie Total TV (16°E). Od 5. februara 2013. godine kanal je dostupan nekodirano u paketu Team:Sat na satelitu Eutelsat 16A.

Tehnički parametri na transponderu Team:Sat:

  • Eutelsat 16A (16°E), freq. 11,304 GHz, pol. H, SR 30000, FEC 2/3, DVB-S2, FTA [2]

Na istom transponderu se emitira OBN+ sa istim prijemnim podacima od 1. maja 2015. godine.

Program[uredi | uredi izvor]

OBN Info je centralna informativna emisija OBN Televizije koja se emituje svaki dan u 18:50h. Telering je politički talk show kojeg uređuje i vodi poznati bh. novinar Mato Đaković.

U svojoj programskoj shemi OBN emituje pretežno strane filmove i najpopularnije turske i indijske serije (Elif, Dolina suza, Ali, Odbačeno siroče, Simar)

Među najpoznatijim turskim serijama čije se emitovanje na OBN televiziji završilo su itekako gledane serija Dolina vukova, Sulejman veličanstveni

Dječiji program OBN-a uglavnom čine sinhronizovani crtani filmovi (Farhat, Sally McKay, Avanture Hello Kity, Kravica Connie, Mađioničar)

Zabavni program čine različite forme emisije: Lonci i poklopci, Praktična žena, Stol za 4, Domaće je domaće, Dejana talk show, reality show Veliki brat

Sportski program OBN televizije podrazumjeva prenose utakmica UEFA Europske lige, Serie A, a odnedavno je OBN ekskluzivni vlasnik prava za UEFA Ligu šampiona za teritorij Bosne i Hercegovine u predstojećoj sezoni 2015.-2016.

Reference[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]