OBN (TV-kanal)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Televizija OBN)
OBN televizija
Početak emitiranja23. juli 1996.
MrežaAMC Networks International Central Europe (85%)
Ivan Ćaleta (15%)
Udio gledanosti6,7% (2018, [1])
DržavaBosna i Hercegovina
Jezikbosanski
SjedišteIgumanska bb, Sarajevo
Veb-sajtwww.obn.ba

OBN televizija (prvobitno skraćenica od engleskog naziva Open Broadcast Network) bosanskohercegovački je televizijski kanal koji se emituje od 23. jula 1996. godine. Nalazi se pod većinskim vlasništvom kompanije AMC Networks International Central Europe i manjinskim vlasništvom preduzetnika Ivana Ćaleta.

Historija[uredi | uredi izvor]

OBN Televizija je osnovana 1996. od strane Visokog predstavnika EU kao neutralna i nezavisna televizija. Program ove televizijske stanice bio je namijenjen generalnoj publici u Bosni i Hercegovini. Do 2000. godine, OBN je bio pod direktnom upravom OHR-a i EU. OBN zatim preuzima Ivan Ćaleta, nekadašnji vlasnik Nove TV i Prve TV iz Ljubljane i time OBN postaje privatna komercijalna televizija. U augustu 2011. kompanija Chellomedia je kupila 40% udjela u televiziji OBN.[2]

Mnoga poznata imena TV-novinarstva Bosne i Hercegovine rade i radili su ranije za OBN televiziju. Među najpoznatijim izdvajaju se Mato Đaković, Jasminka Šipka i Sabahudin Vugdalić. Najpoznatiji tv voditelji/prezenteri OBN-a su Dejana Rosuljaš, Feđa Fetahagić, Aida Spahić, Maja Munda, Milica Blagojević, Adrijana Kurtišaj i drugi.

Emitiranje[uredi | uredi izvor]

OBN televizija svoj signal emituje na 82% teritorije Bosne i Hercegovine a prema njihovim tvrdnjama[2] udio u gledanost i marketingu iznosi oko 25% na nivou Bosne i Hercegovine. Program se emitira putem zemaljske i kablovskih mreža u BiH, te IPTV platforme NET TV Plus. OBN je dostupan i pretplatnicima satelitske platforme Total TV (16°E). Od 5. februara 2013. godine kanal je dostupan nekodirano u paketu Team:Sat na satelitu Eutelsat 16A.

Tehnički parametri na transponderu Team:Sat:

  • Eutelsat 16A (16°E), freq. 11,304 GHz, pol. H, SR 30000, FEC 2/3, DVB-S2, FTA [3]

Na istom transponderu se emitira OBN+ sa istim prijemnim podacima od 1. maja 2015. godine.

Program[uredi | uredi izvor]

OBN Info je centralna informativna emisija OBN Televizije koja se emituje svaki dan u 18:50 h. Telering je politički talk show kojeg uređuje i vodi novinar Mato Đaković.

U svojoj programskoj shemi OBN emituje pretežno strane filmove i najpopularnije turske, hrvatske, američke i indijske serije (Elif, Predaj se srce, Oluja, Zlatni dvori, Dobra žena, Dexter, Sherlock i Watson, Neželjene)

Dječiji program OBN-a uglavnom čine sinhronizovani crtani filmovi (Farhat, Sally McKay, Avanture Hello Kity, Kravica Connie, Mađioničar)

Zabavni program čine različite forme emisije: Lonci i poklopci, Praktična žena, Stol za 4, Domaće je domaće, Dejana talk show, reality show Veliki brat

Sportski program OBN televizije podrazumijeva prenose utakmica UEFA Europske lige, Serie A, a od nedavno je OBN ekskluzivni vlasnik prava za UEFA Ligu šampiona za teritoriju Bosne i Hercegovine.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ [1]
  2. ^ a b "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 18. 7. 2012. Pristupljeno 22. 5. 2012.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 9. 2. 2013.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]