Temperance Brennan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Temperance Brennan
Lik iz serije Kosti
Temperance 'Bones' Brennan.jpg
Prvo pojavljivanje "Pilot"
Stvaralac Hart Hanson
Portretirao/la Emily Deschanel
Informacije
Nadimak Bones; Tempe; Bren; Dr. B.; Morticia
Pseudonimi Joy Keenan; Wanda Moosejaw; Roxy Scallion
Zanimanje Forenzička antropologinja
Titula Doktor
Porodica Otac: Max Keenan (alias Matthew Brennan)
Majka: Ruth Keenan (alias Christine Brennan; preminula)
Brat: Kyle Keenan (alias Russ Brennan)
Suprug(a) Seeley Booth
Djeca Christine Booth
Hank Booth Jr.
Parker Booth (pastorak)
Rodbina Djever: Jared Booth (preminuo)
Nevjesta: Amy Hollister
Nećakinje: Hayley Hollister, Emma Hollister
Rođaka: Margaret Whitesell
Religija Ateistica
Nacionalnost Amerikanka

Dr. Temperance "Bones" Brennan (rođ. Joy Keenan) glavni je lik FOX-ove kriminalističke serije Kosti, a glumi je Emily Deschanel.

Iako je djelomično zasnovana na forenzičkoj antropologinji i spisateljici Kathy Reichs, ime je dobila po junakinji serije romana Kathy Reichs[1], mada je jedina sličnost između dvaju likova to što dijele istu profesiju (forenzička antropologija).

Historija lika[uredi | uredi izvor]

Brennan je certificirana forenzička antropologinja, koja radi na Odjelu za forenziku fiktivnog instituta Jeffersonian u Washingtonu. Doktorirala je na Univerzitetu Northwestern, kako je navedeno u epizodi "The Girl in the Fridge". Postoji razlog da se misli da ona zapravo ima 3 doktorata, zasnovano na Hodginsovom komentaru iz epizode "The Parts in the Sum in the Whole". Iako je implicirano da je većina njenog rada u laboratoriji vezana ili za tijela koja su već dugo mrtva ili za žrtve genocida,[2][3] njen povremeni ugovorni posao za FBI promijenio je fokus njenog rada.[3] Za partnera joj je dodijeljen specijalni agent Seeley Booth i pomogla mu je riješiti dva teška slučaja;[2][3] otad ona i Booth rade gotovo isključivo na slučajevima ubistava iz današnjeg vremena. Brennan radi sa grupom visokokvalificiranih kolega, uključujući već spomenutog dr. Hodginsa (entomolog), dr. Camille Saroyan (patologinja), forenzičku umjetnicu Angelu Montenegro i nekoliko revnih apsolvenata, koji su njeni direktni asistenti. Booth čitavu njenu ekipu naziva "škiljavcima" jer dolaze na mjesta zločina i "škilje" u dokaze. Također je odgovoran za njen nadimak – "Bones".[2]

Porodica i rane godine[uredi | uredi izvor]

Iako se čini da je imala relativno normalno djetinjstvo, njeni su roditelji nestali kad je imala 15 godina.[4] Njen stariji brat Russ nije se bio u mogućnosti starati o njoj i Temperance je završila u sistemu za udomljavanje djece. Bilo je protivrječnosti u vezi s periodom koji je provela u tom sistemu; u jednoj epizodi rekla je kako ju je djed izvukao iz sistema[5], ali u kasnijoj epizodi naznačuje da nikad nije upoznala djeda i baku (moguće je da se ovo odnosi na različite djedove i bake – po ocu i po majci).[6] Njen život u udomiteljskim porodicama bio je prilično traumatičan; spomenula je da je jednom bila dva dana zaključana u prtljažnik automobila jer je razbila tanjir[7], a u epizodi "The Finger in the Nest" otkrila je Boothu da je ušla u kuću njenih starijih susjeda i našla ženu mrtvu. Također mu je spomenula da su nakon toga njeni roditelji bili veoma zabrinuti za nju jer je počela lažirati svoju smrt.

Kasnije se otkrilo da su njeni roditelji, koji su bili pljačkaši banki, promijenili identitet nakon što su svjedočili protiv nekih drugih pljačkaša. Njeno pravo ime ustvari je bilo Joy Keenan.[8] Njena majka (pravim imenom Ruth Keenan, ali poznata kao Christine Brennan) nadala se da će se jednog dana vratiti svojoj djeci, ali je snimila videoporuku za Temperance da je pogleda za 16. rođendan u slučaju da se nikad ne vrati. Temperance je kasnije otkrila da joj je majka ubijena 1993, 2 godine nakon što su ona i njen suprug postali bjegunci. Njen otac, Max Keenan, ponovo joj se pojavio u životu kad su ona i Russ bili u opasnosti od Maxovog starog poznanika, za koga se ispostavilo da je Boothov šef Kirby, zamjenik direktora FBI-a.[9] Max izbjegne hapšenje nakon što je ubio Kirbyja i sklanja Russa na sigurno kako bi ga zaštitio.[9] Kasnije Max dozvoli Boothu da ga uhapsi s namjerom da pokuša popraviti svoj odnos sa kćeri.[6] Na suđenju ga oslobode optužbe za ubistvo Kirbyja (što je većim dijelom bila Temperanceina zasluga jer je smislila odbranu postavivši alternativnu teoriju za zločin po kojoj je zapravo ona mogla biti ubica, stvorivši tako opravdanu sumnju) i on počinje ponovo graditi svoj život.[10] Privremeno je radio u Jeffersonianu kao vodič za djecu koja dođu u posjetu i demonstrirao je briljantni talent kao bivši nastavnik nauke. Međutim, Temperance je bila zabrinuta zbog toga što osuđeni kriminalac ima pristup laboratoriju koji istražuje zločine. Max je kasnije upoznao Temperance s njenom rođakom Margaret Whitesell (koju glumi Zooey Deschanel, Emilyna sestra iz stvarnog života).[11] Temperanceina najbolja prijateljica jeste njena kolegica Angela, za koju je u 6. sezoni rekla da je voli "kao sestru" (inače, Deschanel i Conlin prijateljice su i izvan serije).

Karakterizacija[uredi | uredi izvor]

Kroz čitavi tok serije vidimo da je Brennan briljantna antropologinja kojoj nedostaju društvene vještine. Njeno nesnalaženje u društvu naročito je vidljivo kad je riječ o šalama iz popularne kulture, sarkazmu i metaforama, koje ona često shvaća vrlo doslovno.[2] Primjer za ovo jeste kad je zamijenila Willa Ferrella s Colinom Farrellom.[5]

Imala je tešku adolescenciju i implicirano je da su njene povučene društvene tendencije odbrambeni mehanizam. Također se ponekad muči s identificiranjem i objašnjavanjem svojih emocija i traži utočište u racionalnosti njene antropološke naučne discipline. Iako je navedeno da je lik dr. Brennan zasnovan na osobi s Aspergerovim sindromom, to nikad nije potvrđeno u zapletu serije.[12] Autor serije izjavio je da je tako urađeno u namjeri da se poveća privlačnost serije na TV-mreži.[13] Ovaj utjecaj na njen lik također pomaže objasniti njenu ekstremnu racionalnost u ranijim sezonama, kao i neke njene poteškoće u društvu. Brennan je samoproglašena ateistica i često ističe ono za šta ona vjeruje da je iracionalnost religijskih i spiritualnih vjerovanja. To je dovelo do više rasprava između nje i Bootha, koji je pobožni rimokatolik; on se naročito iznervira kad Brennan uspoređuje neke manje obične religije (npr., vudu) s kršćanstvom.[14]

Brennan je uspješna spisateljica i autorica bestselera koja je 18 sedmica bila na Listi bestselera The New York Timesa.[15] Obučena je u trima borilačkim vještinama,[14][16] ima lovačke dozvole u 4 savezne države,[14] zakonski registrirano oružje[2] i certifikat za ronjenje.[17] Obećala je da će razmisliti o tome da postane vegetarijanka nakon što je vidjela šta se radi svinjama pri klanju (na isti je način ubijena njena majka).[8] Međutim, u epizodi "The Tough Man in the Tender Chicken" Angela navodi da su razlozi Brennanicine vegetarijanske dijete zdravstvene prirode. Brennan je, također, izvježbana i u hodanju na užetu[18] i govori najmanje 7 jezika: španski,[19] francuski,[2] latinski,[20] kineski,[21] japanski,[22] norveški (iako jedino kaže "lobanja" i tvrdi, kao forenzička antropologinja, da je to riječ koju zna "na gotovo svakom jeziku")[7] i njemački.[23] Priznala je da zna i nešto ruskog.[18] Često govori da "ne cijeni previše psihologiju" i ističe da dr. Sweets i nije pravi naučnik jer "zasniva svoj život na ćudljivosti psihologije i emocija".

Brennanicina osobnost doživjela je značajne promjene kroz tok serije. Njeno razmišljanje postaje manje kruto u kasnijim sezonama, što je pratio dr. Gordon Wyatt, koji je primijetio da ona sad može razlikovati ispravnost od tačnosti.[24] Također je u stanju ostaviti po strani svoju racionalnost kako bi pružila podršku prijateljima u njihovim ponešto iracionalnim namjerama, kao Angelin pokušaj da skupi novac za prase kako bi ga spasila od klanja.[25] Njena osjetljivost i saosjećanje s drugima također su se dosta popravili (bili su prilično jaki kad je tješila Boothovog djeda[26] ili kad je otišla na sahranu kako žrtvina majka ne bi bila sama[11]). Također pokazuje "tipičnije" ljudske emocije kad je pod ekstremnim stresom. Jedan primjer za to jest njen strah od zmija u epizodi "Mummy in the Maze" (3x05), u kojoj ubica jednu djevojku pokušava doslovno preplašiti na smrt zatvorivši je u prostoriju čiji je pod vrvio od zmija. To je u suprotnosti s njenom empirijskom prirodom jer kad joj Booth kaže da zmije nisu otrovne, ona i dalje odbija ući u prostoriju, pa ju je Booth morao nositi na leđima.

Brennan počinje osjećati i nelagodnost i nezadovoljstvo svojim poslom prema kraju 5. sezone.[27] Također uočava i izvjesnu uzaludnost u svom poslu, govoreći da, bez obzira na to koliko ubica uhvate, uvijek će ih biti još.[28] Odlučuje predvoditi antropološku ekspediciju u Indoneziji na godinu dana kako bi identificirala neke drevne ostatke praljudi.[28] Međutim, 7 mjeseci kasnije ona i svi ostali vraćaju se u Washington kako bi spasili posao dr. Saroyan i svi odlučuju ostati tu.

Veze[uredi | uredi izvor]

Brennan je imala nekoliko relativno kratkotrajnih veza, uključujući zlosretni sastanak sa čovjekom za koga se ispostavilo da je ubica[29] i oživljavanje romanse s njenim bivšim mentorom.[30] Izjavila je da se, iako ne osjeća uvijek potrebu za privrženom emotivnom vezom, upustila u povremene seksualne veze kako bi "zadovoljila biološke nagone".[30] U jednoj epizodi provodila je vrijeme sa dvojicom muškaraca: s jednim zbog njegove inteligencije, a s drugim zbog njegovih seksualnih vještina.[31] U epizodi "The Plain in the Prodigy" (5x03) rekla je Boothu da je izgubila nevinost sa 22 godine.

Seeley Booth[uredi | uredi izvor]

Specijalni agent FBI-a Seeley Booth njen je partner i glavna veza između Jeffersoniana i organa zakona. On, je također, i njena glavna potencijalna ljubav kroz tok serije. Iako se njegov stil rada ispočetka sukobljavao s njenim[2], vremenom su postali ravnopravni partneri. Njihova kompatibilnost postala je jedna od centralnih tema serije, a mnogi novi likovi u startu pretpostavljaju da su njih dvoje "više od partnera".[14] Oboje su više puta rizikovali vlastitu sigurnost da spase jedno drugo, uključujući i slučaj kad je Booth primio metak namijenjen njoj.[15] Nakon što je spasi od korumpiranog agenta Kentona, Booth je podiže s kuke na koju je bila obješena stavivši njene svezane ruke oko svog vrata, iako je bio ozbiljno ranjen. Brennan je jednom rekla dr. Wyattu da "nema toga što ne bi uradila da pomogne Boothu".[24]

Odnos između Brennan i Bootha često postaje "zategnut" kad jedno od njih dvoje bude u vezi s nekim. Naprimjer, Booth je bio prilično razdražljiv kad je Brennan bila u vezi s agentom Sullivanom,[32] a njihov je odnos bio napet i kad je Boothov mlađi brat Jared pokazao zanimanje za nju. Ona je, pak, stalno bockala Bootha kad je on bio u vezi s mladom pravnicom Tessom Jankow (Anne Dudek).

Kad je Brennan odlučila da želi roditi dijete (putem vještačke oplodnje), pitala je Bootha želi li biti donator sperme. U početku je pristao na to, ali se kasnije počinje boriti s mišlju da neće biti uključen u život svog potencijalnog djeteta. Na kraju joj kaže da joj ne može dozvoliti da rodi njegovo dijete ako mu neće biti dozvoljeno da mu bude otac, tj. da ga odgaja s njom. Ubrzo nakon toga, u istoj epizodi, otkrilo se da Booth ima (dobroćudni) tumor na mozgu[33] i morao je na operaciju. Kad se probudio, nakratko je imao amneziju i nije znao ko je Brennan. Iako mu se pamćenje kasnije vratilo, stvar u vezi sa djetetom nije nijednom spomenuta u 5. sezoni.[34][35]

Poljubac Bootha i Brennan u epizodi "The Parts in the Sum of the Whole" (5x16)

Iako su u većem dijelu serije Brennan i Booth poricali da je njihov odnos išta više od prijateljskog profesionalizma, priznali su Sweetsu da su se poljubili i zamalo proveli noć zajedno nakon njihovog prvog zajedničkog slučaja. Nakon tog razgovora sa Sweetsom, Booth je pokušao uvjeriti Temperance da pruži priliku njihovoj vezi. Međutim, ona je odbila, rekavši mu da, za razliku od njega, ona nije kockar i da nije u stanju preuzeti takav rizik.[3] Poslije toga su pokušali izlaziti s drugim ljudima[36], iako činjenica da je Booth jednom rekao da smatra Temperance svojim "standardom" za druge žene nagovještava da on, u najmanju ruku, još nije u potpunosti krenuo dalje sa životom. Brennan je priznala Angeli da je, kako vrijeme prolazi, nesigurna u vezi s time želi li nastaviti s konsultantskim poslom za FBI, navodeći da je umorna od ubica i žrtava i da je stalno zabrinuta da će se nešto desiti Boothu i da ga ona neće biti u stanju spasiti. Na vrhuncu 5. sezone Brennan i Booth odlaze različitim putevima: on u Afganistan da obučava vojsku, a ona na Molučka ostrva u Indoneziji, zbog već spomenute ekspedicije, ali obećaju jedno drugom da će se naći tačno za godinu dana, u kafiću kod bazena trgovačkog centra.[28]

Na početku 6. sezone (7 mjeseci kasnije) sastaju se na dogovorenom mjestu. Booth se vratio iz Afganistana, a i ostatak ekipe iz različitih mjesta, kako bi spasili posao dr. Saroyan. Svi odlučuju ostati tu. Booth je u ozbiljnoj vezi s ratnom TV-reporterkom Hannom Burley i unatoč napomenama od strane njenih kolega o tome da je nesvjesno ljubomorna zbog njihove veze, Brennan poriče da se osjeća neugodno zbog nove situacije. U narednim epizodama njena ljubomora i ozlojeđenost počele su postajati vidljivije nakon što je Boothova veza postala još ozbiljnija. U epizodi "The Doctor in the Photo" (6x09) Brennan shvata svoja osjećanja prema Boothu i suočava se s njime, ali ostane razočarana kad joj Booth rekne da voli Hannah i da ona nije "utješna nagrada", što je Brennan navelo da zaključi da je propustila svoju priliku, razmišljajući kasnije kako bi trebala nastaviti dalje sa životom (iako je značajno primijetiti da Booth ni u jednom trenutku nije rekao da više nema osjećanja prema njoj, a ni Temperance nije rekla da će zaista krenuti dalje).

Unatoč njenoj očitoj riješenosti da krene dalje, Brennan je kasnije pokazala tugu kad je njen otac rekao da je uvijek mislio da će ona i Booth završiti zajedno. Tokom sljedećeg slučaja, a to je bio slučaj poligamiste koji je čak i nakon razvoda od prve žene i dalje provodio vrijeme s njom, Booth je rekao da, iako možeš voljeti nekoliko ljudi, postoji samo jedna osoba koju voliš najviše, dodajući težinu implikacijama da još uvijek ima osjećaje prema Temperance. Polovinom 6. sezone Booth prekida s Hannah nakon što je odbila njegovu prosidbu. Nakon toga on i Brennan počeli su se opet povezivati, što je došlo dotle da, tokom nedavnog slučaja, oboje priznaju da su zainteresirani za vezu, ali da treba više vremena da razmisle o svojim osjećajima prije no što se tako obavežu. Ipak, u pretposljednjoj epizodi 6. sezone ("The Hole in the Heart", 6x22), potresena zbog šokantne smrti svog asistenta Vincenta Nigel-Murraya, Brennan, na Boothov zahtjev, pristaje prenoćiti kod Bootha. Ne mogavši spavati, usred noći ulazi u Boothovu sobu i nakon razgovora o događajima tog dana zamoli ga da legne kraj njega. Sljedećeg dana implicirano je da su imali spolni odnos. U posljednjoj sceni finala 6. sezone ("The Change in the Game"), nakon rođenja Hodginsovog i Angelinog sina, Brennan govori Boothu da je trudna i da je on otac.

Na početku 7. sezone Brennan (sad već u podmakloj trudnoći) i Booth su par, ali borave i u njenom i u njegovom stanu. Booth predlaže da bi trebali imati zajednički stan, dok Brennan želi da se Booth preseli u njen. To je uzrokovalo manju svađu, koja je riješena kad je Booth priznao zašto se želi preseliti u novu kuću; razmislivši o tome, Brennan je rekla da je to dobra ideja zato što joj je Booth potreban fizički, emotivno i seksualno. U 6. epizodi sezone ("The Crack in the Code") odlučuju kupiti dvospratnu kuću u predgrađu, koju su šaljivo nazvali "Moćna koliba", a koju je Booth našao na policijskoj aukciji, i renovirati je. U narednoj epizodi ("The Prisoner in the Pipe") Brennan počinje osjećati trudove u zatvoru upravo nakon što je otkrila ko je ubio jednog zatvorenika i Booth je hitno odvodi s namjerom da dođu u najbližu bolnicu, ali oboje shvataju da neće stići na vrijeme. Stoga se zaustavljaju u gostionici u blizini zatvora, gdje ih najprije odbiju primiti, ali nakon Temperanceinih očajnih molbi bivaju odvedeni u štalu. Tu Brennan donosi na svijet kćer Christine Angelu, nazvanu po Temperanceinoj majci Christine i najboljoj prijateljici Angeli Montenegro. Nešto kasnije vraćaju se kući i proslavljaju rođenje kćeri s prijateljima iz Jeffersoniana, koji su donijeli hranu za nekoliko dana i potrepštine za bebu. U epizodi "The Past in the Present" Brennan postaje glavna osumnjičena za ubistvo svog shizofrenog prijatelja, Ethana Sawyera, nakon navodne prijetnje da će ubiti Christine. Max joj savjetuje da pobjegne i sakrije se na neko vrijeme, ali ona i Booth ne prihvataju ovaj prijedlog. Međutim, na kraju epizode, nakon što je Christine krštena u katoličkoj crkvi, otkriveno je da je Brennan ipak odlučila poslušati oca i pobjeći sa kćeri dok se ne spere ljaga s njenog imena. Na samom polasku govori Boothu da ga voli i da to nije samo zbog njihove kćeri. Nakon što je oslobode sumnje za Sawyerovo ubistvo, Brennan, Booth i Christine nastavljaju s porodičnim životom.

Na kraju 8. sezone Brennan se konačno odlučuje udati za Bootha. Ipak, njihovi planovi bivaju poremećeni kad osvetoljubivi Christopher Pelant ucijeni Bootha, prijeteći da će ubiti pet ljudi po slučajnom izboru ako se on vjenča sa Brennan. Booth otkazuje vjenčanje, ali ne govori Brennan pravi razlog za to. Brennan je slomljena, ali pretvara se da joj je to u redu.[37][38] U 1. epizodi 9. sezone, zbog Boothovog otkazivanja vjenčanja, Brennan strahuje da ljubav počinje nestajati iz njihovog života. Nakon razgovora s Aldom Clemensom, bivšim svećenikom i vojnim kapelanom kome se Booth ispovjedio, ona shvata da je bilo nekarakteristično za Bootha da iznenada otkaže vjenčanje s obzirom na to da on vjeruje u brak, ali i da je vjerovatno imao neki opravdan razlog za to. Uprkos ljutnji njenih kolega na Bootha, ona odlučuje ostati s njim rekavši mu da razumije da on ima svoje razloge i da ima vjere da će riješiti ovaj problem, kakav god bio. U 4. epizodi ("The Sense in the Sacrifice"), nakon što na svoju ruku pronađe Pelanta u napuštenoj elektrani i ubije ga jednim hicem (Pelant je prijetio da će sve dignuti u zrak), Booth otkriva Brennan da ga je Pelant ucjenjivao. Odmah potom zaprosi je i ona radosno prihvata; sve su to vidjeli Caroline, Angela i Hodgins, koji su pratili snimke sigurnosnih kamera. U narednoj epizodi ("The Woman in White") Booth i Brennan vjenčali su se na maloj vrtnoj ceremoniji u blizini Jeffersoniana.

Tim "Sully" Sullivan[uredi | uredi izvor]

Brennan je imala kratku vezu s FBI-agentom Timom Sullivanom (Eddie McClintock), poznatim kao "Sully", koga je upoznala tokom jednog slučaja. Sully je u njemu mijenjao Bootha koji je morao ići na psihološku terapiju zbog bijesa uzrokovanog smrću serijskog ubice Howarda Eppsa, tj. ulogom koju je Booth, po vlastitom mišljenju, imao u njoj. Nakon što su završili slučaj, Sully je pozvao Temperance na sastanak i počeli su vezu.[32] Ipak, ta je veza završila kad je Sully odlučio otploviti brodom na Karibe, a Brennan odbila napustiti Jeffersonian, iako ju je Angela pokušavala uvjeriti da ide s njim[21]; dr. Wyatt (Stephen Fry) nagađao je da je to bilo zbog toga što Brennan nije u stanju živjeti život bez svrhe. Unatoč Wyattovom originalnom viđenju razloga zašto je ostala, postoje jake indikacije, naročito iz Angelinog viđenja ove situacije, da je pravi razlog njenog ostanka bio Booth.

Pomoćnik direktora FBI-a Andrew Hacker[uredi | uredi izvor]

U skorije vrijeme, Brennan je bila u vezi s Boothovim šefom, Andrewom Hackerom (Diedrich Bader). Iako su se viđali neko vrijeme, nije spomenut kad je Temperance odlučila otići u Indoneziju na godinu dana[28], što možda ukazuje na to da je njihova veza završena.

David Simmons[uredi | uredi izvor]

Brennan je upoznala Simmonsa (Coby Ryan McLaughlin) kad je ušla u svijet internetskih sastanaka, iako je njihov prvi sastanak prekinut pucnjevima iz vatrenog oružja.[39] U početku je on bio osumnjičenik za pucnjavu, ali je kasnije oslobođen bilo kakve umiješanosti. Brennan je otkazala njihov ponovo zakazani sastanak kako bi bila s Boothom, koji je bio u bolnici.[39] Njihova kratka veza privela se kraju, a razlog ispočetka nije bio poznat; Booth je u kasnijoj epizodi aludirao da je Simmons možda vrbovao druge za neki kult.[21]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ Eric Goldman, "Iskopavanje tajni s ekipom Kostiju" (prijevod naslova), IGN, 31. 5. 2007.
 2. ^ a b c d e f g (1x01) "Pilot", Hart Hanson, Kosti, FOX, 13. 9. 2005.
 3. ^ a b c d (5x16) The Parts in the Sum in the Whole, Hart Hanson, Kosti, 8. 4. 2010.
 4. ^ (1x09) "The Man in the Fallout Shelter", Hart Hanson, Kosti, FOX, 13. 12. 2005.
 5. ^ a b (1x05) "A Boy in a Bush", Steve Blackman i Greg Ball, Kosti, FOX, 8. 11. 2005.
 6. ^ a b (2x21) "Stargazer in the Puddle", Hart Hanson, Kosti, FOX, 16. 5. 2007.
 7. ^ a b (4x21) "Mayhem on a Cross", Dean Lopata, Kosti, FOX, 16. 4. 2009.
 8. ^ a b (1x22) "The Woman in Limbo", Hart Hanson, Kosti, FOX, 17. 5. 2006.
 9. ^ a b (2x11) "Judas on a Pole", Hart Hanson, Kosti, FOX, 13. 12. 2006.
 10. ^ (3x12) "The Verdict in the Story", Christopher Ambrose, Kosti, FOX, 5. 5. 2008.
 11. ^ a b (5x10) "The Goop on the Girl", Carla Kettner, Kosti, FOX, 10. 12. 2009.
 12. ^ "Ellen Gray, "Boreanaz kaže da Kosti ne spadaju u policijski žanr" (prijevod naslova), Philadelphia Daily News, 31. 1. 2007.
 13. ^ Alan Sepinwall, "Kako TV-serije pokušavaju (ili izbjegavaju) prikazati Aspergerov sindrom" (prijevod naslova), nj.com, 28. 2. 2010.
 14. ^ a b c d (1x19) "The Man in the Morgue", Noah Hawley i Elizabeth Benjamin, Kosti, FOX, 16. 4. 2006.
 15. ^ a b (3x14) "The Wannabe in the Weeds", Josh Berman, Kosti, FOX, 12. 5. 2008.
 16. ^ (2x09) "Aliens in a Spaceship", Janet Tamaro, Kosti, FOX, 15. 11. 2006.
 17. ^ (1x18) "The Man with the Bone", Craig Silverstein, Kosti, FOX, 5. 4. 2006.
 18. ^ a b (4x12) "Double Trouble in the Panhandle", Lyla Oliver, Kosti, FOX, 22. 1. 2009.
 19. ^ (1x13) "The Woman in the Garden", Laura Wolner, Kosti, FOX, 15. 2. 2006.
 20. ^ (1x03) "A Boy in a Tree", Hart Hanson, Kosti, FOX, 27. 9. 2005.
 21. ^ a b c (2x16) "The Boneless Bride in the River", Gary Glasberg, Kosti, FOX, 21. 3. 2007.
 22. ^ (4x23) "The Girl in the Mask", Michael Peterson, Kosti, FOX, 23. 4. 2009.
 23. ^ (2x04) "The Blonde in the Game", Noah Hawley, Kosti, FOX, 20. 9. 2006.
 24. ^ a b (5x07) "The Dwarf in the Dirt", Karyn Usher, Kosti, FOX, 12. 11. 2009.
 25. ^ (5x06) "The Tough Man in the Tender Chicken", Dean Lopata, Kosti, FOX, 5. 11. 2009.
 26. ^ (5x08) "The Foot in the Foreclosure", Pat Charles, Kosti, FOX, 19. 11. 2009.
 27. ^ (5x21) "The Boy with the Answer", Stephen Nathan, Kosti, FOX, 13. 5. 2010.
 28. ^ a b c d (5x22) "The Beginning in the End", Hart Hanson i Stephen Nathan, Kosti, FOX, 20. 5. 2010.
 29. ^ (2x10) "The Headless Witch in the Woods", Stephen Nathan i Karine Rosenthal, Kosti, FOX, 26. 11. 2006.
 30. ^ a b (1x08) "The Girl in the Fridge", Dana Coen, Kosti, FOX, 29. 11. 2005.
 31. ^ John Kubicek, "Kosti: sažetak epizode 4x02 - The Man in the Outhouse" Archived 2012-09-14 na WebCite, BuddyTV, 10. 9. 2008.
 32. ^ a b (2x13) "The Girl in the Gator", Scott Williams, Kosti, FOX, 7. 2. 2007.
 33. ^ (4x25) "The Critic in the Cabernet", Stephen Nathan, Kosti, FOX, 7. 5. 2009.
 34. ^ (4x26) "The End in the Beginning", Hart Hanson, Kosti, FOX, 14. 5. 2009.
 35. ^ (5x01) "Harbingers in the Fountain", Hart Hanson, Kosti, FOX, 17. 9. 2009.
 36. ^ (5x18) "The Predator in the Pool", Karyn Usher, Kosti, FOX, 22. 4. 2010.
 37. ^ Sandra Gonzalez (30. 4. 2013). "'Bones' season finale shocker: Boss says Booth 'will make this right'". Entertainment Weekly. Time Inc. Pristupljeno 6. 6. 2013.
 38. ^ Maureen Ryan (30. 4. 2013). "'Bones' Finale: Pelant Returns And Leaves A Devastated Brennan In His Wake (VIDEO)". Huffington Post. Pristupljeno 6. 6. 2013.
 39. ^ a b (1x15) "Two Bodies in the Lab", Stephen Nathan, Kosti, FOX, 15. 3. 2006.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]