Temperaturno polje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Za druga značenja, pogledajte Polje (čvor).

Skup svih temperatura u datom momentu i zadanom prostoru zove se temperaturno polje. Ako se temperatura mijenja s vremenom, onda je nestacionarno temperaturno polje:

a ako se ne mijenja s vremenom onda je stacionarno temperaturno polje:

Ako se u nekom tijelu ili prostoru povežu sve tačke istih temperatura, dobit će se izotermna površina. Presjek izotermne površine s nekom ravni (npr. koordinatnom ravni) daje izotermnu liniju ili izotermu neke određene temperature. Presjek druge izotermne površine sa istom ravni imat će za rezultat druge izoterme, tako da se dobiju familije izotermi:

gdje je jedinični vektor normale na ravan. U odnosu na pravougaoni koordinatni sistem s jediničnim vektorima gradijent temperature je: