Tentacool

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Tentacool
Opći podaci
Japansko imeメノクラゲ Menokurage
Redni broj72
Generacijaprva
VrstaVodeni/Otrovni
StepenElementarni
Razvio se iz-
Razvija se uTentacruela
Razvojsticanjem iskustva
Visina0,9 m
Težina45,5 kg
SposobnostProvidno tijelo (Clear Body)/Tekući mulj (Liquid Ooze')'

Tentacoolovo je ime kombinacija engleskih riječi "tentacle" = krak, i "cool" = rashladiti. Riječ "tentacle" odnosi se na Tentacoolova dva pipka koji su njegova primarna sredstva odbrane i napadanja, a riječ "cool" odnosi se na tip vode u kojem živi. Riječ "cool" u engleskom se jeziku koristi i kao sinonim za pridjeve "elegantan" i "moderan". U samim začecima, Tentacoolovo je englesko ime trebalo glasiti "Jilly". Njegovo japansko ime, Menokurage, dolazi od japanske riječi za meduzu (水母 kurage).

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Tentacoolov se lik temelji na meduzama. Tijelo mu je svijetloplave boje, želatinozno i zvonastog oblika, s dva oka i parom smeđih krakova. Ima jednu manju crvenu strukturu nalik dragom kamenu na čelu, i dvije veće na svakoj strani glave.

Tentacool je Pokémon koji živi u vodi, besciljno plutajući gdje ga okeanske struje i valovi odnesu. U većini slučajeva, završi u plitkim vodama, gdje ga ribari slučajno znaju uhvatiti u svoje ribarske mreže ili udice. Doduše, postoji i gori razvoj događaja: Tentacool može završiti u obalnim vodama i zaglaviti na obali kada dođe do oseke. Tentacoolovo je tijelo većim dijelom građeno od vode, i iz tog razloga Tentacoolova će se masa i volumen smanjivati ako previše vremena provede na suhom, što može dovesti do Tentacoolove smrti od dehidracije ako ga se na vrijeme ne unese u vodu.

Tentacool posjeduje dva glavna oružja i sredstva odbrane. Prvo oružje njegovi su otrovni pipci, koji se nalaze na vrhu njegovih krakova. Koristi ih za ubadanje protivnika, nakon čega njima na protivnika izluči mlaz kiseline. Tentacool je gotovo neprimjetan u vodi, zbog boje i sastava njegova tijela, te ga često mnogi plivači ni ne vide dok ih ne ubode. Drugo su mu oružje njegove tajanstvene zrake. Tentacoolovo želatinozno, vodenasto tijelo upija sunčevu svjetlost i prelama ju unutar tijela, proizvodeći zrakastu energiju koju zatim ispaljuje na protivnika iz svojih crvenih "očiju".

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Tentacool je do danas dostupan u svim Pokémon videoigrama izuzev Pokémon Colosseuma. U svakoj igri veoma je čest na bilo kojoj vodenoj površini. Njegov visok stepen učestalosti pojavljivanja lako se može mjeriti s onima od Rattate, Magikarpa i Zubata.

Tentacool ima pristojne Speed i Special Attack statistike, kao i odličan Special Defense status, dok je ostatak njegovih statistika nizak. Uči mnoge tehnike koje snižavaju protivnikove statistike, poput Vrištanja (Screech), Barijere (Barrier) i Zraku mjehurića (Bubblebeam). Obično se njegov evoluirani oblik Tentacruel koristi u borbama, iako se i Tentacool može pokazati iznimno učinkovitim, prethodno otrovavši protivnika Toksinom (Toxic), a zatim ga zarobivši s Omatanjem (Wrap). Zbog Tentacoolove izvrsne Special Defense statistike, protivnik će se na kraju polako onesvijestiti. Doduše, ovakvi se slučajevi znaju dogoditi u borbama s divljim Tentacoolima, što igračima predstavlja stvarnu poteškoću.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Tentacool se prvi put pojavio u epizodi 19 ("Tentacool i Tentacruel"). Velike kolonije Tentacoola nasrtale su boravišta Porta Viste, i vlasnicu boravišta Nastinu, koja je tražila istjerivače Tentacoola. Tim Raketa prijavio se za taj posao, izlivši njihov "super tajni omamljujući umak" u okean, no uspjeli su samo dodatno razbjesniti Tentacoole. Uz intervenciju Asha, Misty i Brocka, problem je riješen i Tentacooli su se vratili u more.