Tentacruel

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Tentacruel
Tentacruel.png
Opći podaci
Japansko ime ドククラゲ Dokukurage
Redni broj 73
Generacija prva
Vrsta Vodeni/Otrovni
Stepen 1.
Razvio se iz Tentacoola
Razvija se u -
Razvoj sticanjem iskustva
Visina 1,6 m
Težina 55,0 kg
Sposobnost Providno tijelo (Clear Body)/Tekući mulj (Liquid Ooze')'

Ime Tentacruel kombinacija je engleskih riječi "tentacle" = krak, odnoseći se na njegove brojne pipke, i "cruel" = opak, odnoseći se na njegovu osobnost. U početku, njegovo je ime trebalo biti Man O War, odnoseći se na engleski naziv portugalske lađice, "Portuese man o' war". Njegovo japansko ime, Dokukurage, kombinacija je japanskih riječi 毒 doku (otrov) i 水母 kurage (meduza).

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Tentacruel izgledom nalikuje na meduzu, s četrnaest sivih krakova kao i dvije plave otrovne kandže. Jedne od njegovih najosnovnijih značajki jesu tri crvene sfere na njegovoj glavi, kojima se može koristiti kako bi odaslao ultrazvučne valove na protivnika. Zbog svoje agresivnosti i teritorijalnosti, Tentacruel je poznat kao "Morski gangster".

Njegovih se četrnaest krakova može slobodno produžiti i povući. Veći dio vremena, Tentacruel svoje krakove drži povučene. Tokom lova na plijen, Tentacruel ih produžuje kako bi imobilizirao i otrovao žrtvu. U jednom trenutku može uhvatiti preko 80 žrtava – po nekoliko u svaki krak. Krakovi mogu upijati vodu kako bi dobili na elastičnosti.

Na njegovoj se glavi nalaze tri velike crvene kugle. Kugle svijetle žarkocrvenom bojom prije nego što će Tentacruel iz njih ispaliti snažan ultrazvučni napad. Ispuštanje ovakvog napada rezultira snažnim valovima ako se Tentacruel pri ispuštanja napada nalazi u moru.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Tentacruel, kao i njegov prethodni oblik Tentacool, relativno je čest Pokémon u Pokémon franšizi videoigara, jer se obično pojavljuje u velikom broju kada igrač surfa preko bilo kakve vodene površine.

Divlji se Tentacrueli mogu uhvatiti u gotovo na svakom morskom području, iako ih se može dobiti razvijanjem iz Tentacoola na 30. razini.

Tentacruelova snaga leži u njegovim visokim Speed i Special Defense statistikama, kao i u njegovoj sposobnosti učenja raznih snažnih tehnika; kako napadačkih, tako i odbrambenih. Tentacruel je veoma dobar "Specijalni zid" (Pokémon koji prima udarce Specijalnih napada) te ga se veoma rijetko koristi. Iz tog razloga, neki igrači u kompetitivnim igrama mogu iznenaditi ostale igrače Tentacruelom, koji, prilikom sastavljanja svoga tima, neće dati pretjeranu pažnju Pokémonima koji se rijetko koriste u kompetitivnim igrama, poput samog Tentacruela.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Tentacruel se pojavio u nekoliko epizoda Pokémon animirane serije. Njegovo najznačajnije pojavljivanje bilo je u epizodi 19 ("Tentacool and Tentacruel").

U epizodi Tentacool and Tentacruel, Ash, Brock i Misty dolaze u grad Porta Vista u kojm gradonačelnik nudi nagradu onome tko uništi čitavu populaciju Tentacoola koji sprečavaju izgradnju luksuznog hotela na moru. Kada Tim Raketa stigne u gradu, bivaju primamljeni nagradom i pripreme plan kako uništiti Tentacoole koristeći hemikalije. Doduše, izlijevanjem kemikalija na jednog od brojnih Tentacoola rezultira njegovom evolucijom u Tentacruela, koji zbog radioaktivnih tvari u kemikaliji izrasta u puno većeg Tentacruela od očekivanog. Tentacooli, pod vodstvom Tentacruela, nastave razarati gradsku obalu, prijeteći njegovim stanovnicima. Nakon što uništi većinu zgrada, Tentacruel uzme Meowtha Tima Raketa i koristi ga kao sredstvo komunikacije s ljudima. Kaže kako su Pokémoni izgubili svoje prijašnje domove zbog ljudskog nemara, i kako je sada red da ljudi izgube svoje domove. Doduše, na kraju Pikachu, Misty i jedan Horsea uvjere Tentacoole i Tentacruela da prestanu, koji oproste ljudima, iako ih upozore kako im drugi put neće biti oprošteno ako počine istu pogrešku.

Ovo je prva epizoda Pokémon animirane serije koja pokazuje kako su divlji Pokémoni sposobni napasti ljude ako im oni počnu uništavati njihov okoliš.

Epizoda je neko vrijeme zabranjena u SAD-u nakon napada na WTC, 11. septembra 2001. Epizoda je sadržavala nekoliko prizora u kojem brojne zgrade bivaju uništene od strane Pokémona.