Idi na sadržaj

Tenzing Norgay

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Tenzing Norgay
Norgay u Stockholmu u novembru 1967.
Rođenje (1914-05-29) 29. maj 1914.
Namgyal Wangdi, Khumbu, Nepal
Smrt9. maj 1986(1986-05-09) (72 godine)
Darjeeling, Indija
ZanimanjePlaninar, alpinistički vodič
Poznat(a) poPrvi (zajedno sa Edmundom Hillaryjem) na Mount Everestu
Mount Everest - Hillary - Norgay ruta

Tenzing Norgay bio je nepalsko-indijski planinar i alpinista, pripadnik nepalskog naroda Šerpa. Zajedno s Edmundom Hillaryjem, 29. maja 1953 ostvario je prvi uspon na vrh Mount Everesta.[1] Kraljica Elizabeta II odlikovala ga je najvišim državnim odlikovanjem – Medaljom kralja Đorđa (George Medal).

Privatno

[uredi | uredi izvor]

Rođen je kao 11. od trinaestero djece. Mnoga su rano umrla. Njegova prva žena Dawa Phuti, sa kojom se preselio u Darjeeling, rodila mu je sina i dvije kćerke. Žena i sin umrli su mu 1944.

Norgayeva druga žena bila je Ang Lahmu, rođaka prve žene. Nisu imali djece, ali je Ang podizala kćerke iz prvog braka. Kćerka Pem Pem rodila je sina Tashi Tenzinga, koji se takođe penjao na Everest u tri navrata. Druga kćerka Nima udala se za filipinskog grafičkog dizajnera.

Još dok mu je druga žena bila živa oženio se treći put s Dakku, što je uobičajeno kod Šerpa. Imali su tri sina (Norbu, Jamling i Dhamey) i jednu kćerku Deki, koja se udala za američkog pravnika Clarka Trainora. Jamling je s [[Peter Hillary|Peterom Hillaryjem, Edmundovim sinom, ispenjao Everest 2003. na 50. godišnjicu uspona njihovih očeva.

Norgay je preminuo 9. maja 1986.[2]

Počeci

[uredi | uredi izvor]

Sa sedam godina doživio je susret s britanskim alpinistom Georgeom Malloryjem, koji je 1921. istraživao sjevernu stranu Everesta. To ga je uvelo u planinarstvo.[3]

Radio je kao najamni radnik za imućniju porodicu i bio često izložen etničkoj diskriminaciji. U to doba Nepal je bio izolovano kraljevstvo, a Darjeeling se pretvarao u regrutacioni centar za uspone na Mount Everest. Ekspedicije koje su se spremala u penjanje na Everest bile su u potrazi za nosačima, ali su Tenzinga odbijali jer je bio Bhote (Tibetanac). Ista priča ponavljala se nekoliko puta.

Prvo angažovanje imao je kod Erica Shiptona 1935. god. koji je tada vodio Britansku pripremnu ekspediciju na Mount Everest. Shiptona je oduševio njegov iskreni i srdačni osmjeh, po kojem je kasnije bio poznat. Izgubivši ženu i sina Tenzing se potpuno okrenuo penjanju, gradeći dobru reputaciju koja mu je otvarala nove poslove. Bio je član još tri britanske i jedne kanadske.[4]

Godine 1952. kao član jedne švicarske ekspedicije, po prvi put je imao status punopravnog člana[5] Ekspedicija je otvorila nekoliko novih ruta što je bilo značajno za uspone naredne godine. Norgay i Raymond Lambert dostigli su 28. maja rekordnu visinu od 8.600 m.[6] Iste jeseni ponovo su penjali ali ih je nevrijeme zaustavilo na 8.100 m.

Mount Everest

[uredi | uredi izvor]

Godine 1953. dobio je ponudu za sirdara (šefa svih radnika na planini) britanske ekspedicije na Mount Everest, koju je vodio John Hunt. Ekspedicija je imala 400 ljudi, uključujući 362 nosača, 20 Šerpa vodiča i 4.500 kg lične opreme u rancima. To je bila Norgayeva sedma ekspedicija, na kojoj je upoznao Edmunda Hillarya. Prva naveza došla je na 100 m od vrha i vratila se zbog problema s kisikom. Dva dana kasnije pošle su istovremeno tri naveze. Dvije su se vratile zbog problema s kisikom, a Hillary i Norgay stigli su prvog dana na 8.500 m. Zajedničkim snagama i međusobnim pomaganjem prešli su poznati Hillaryjev stepenik, koji Šerpe nazivaju "Tenzingova leđa". U 11:30 29. maja 1953. njih dvojica, kao prvi ljudi na svijetu, stali su istovremeno na vrh Mount Everesta (8.848 m).[7] Zadržali su se 15 minuta. Tokom uspona na Everest Tenzing je Hillaryju spasio život, što je još više učvrstilo njihovo prijateljstvo.

Tih godina počeo se predstavljati kao Šerpa i potpuno se asimilirao. Nije se želio izjasniti kao Tibetanac jer su tada Kinezi preuzeli kontrolu nad Tibetom. Nakon osvajanja Everesta osnovao je Himalajski alpinistički institut u Darjeelingu, gdje se podučavaju svi domaći alpinisti bez obzira na njihovu narodnost.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Lista Everest penjača u 20-om stoljeću - Himal Mandap
  2. ^ Hillary i Tensing vrhovi - theguardian.com
  3. ^ "Priča o Tenzing Norgayu - najpoznatijem Šerpi na svetu". m planeta 28.08.2017. Pristupljeno 15. 9. 2020.
  4. ^ Tenzing Norgay i Šerpasi Everesta (en)
  5. ^ "Šezdeset godina od ostvarenja sna". The Telegraph online 06.034.2014 1984). Pristupljeno 15. 9. 2020.(en)
  6. ^ The Himalayan Database - Ann Arbor, Michigan(en)
  7. ^ Kolika je stvarna visina Mount Everesta(en)