Termonuklearna fuzija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Termonuklearna fuzija jeste proces spajanja atoma ili „fuzije“ zajedno s ogromnim količinama toplote. Postoje dva oblika termonuklearne fuzije: nekontrolisana, u kojoj se rezultirajuća energija oslobađa na nekontrolisan način, kao što je to u termonuklearnom oružju ("vodikove bombe") i kod većine zvijezda ; i kontrolisano, gdje se reakcije fuzije odvijaju u okruženju koje omogućava da se dio ili sva oslobođena energija iskoristi u konstruktivne svrhe.

Zahtjevi za temperaturu[uredi | uredi izvor]

Temperatura je mjera prosječne kinetičke energije čestica, pa će zagrijavanjem materijal dobiti energiju. Nakon postizanja dovoljne temperature, date Lawsonovim kriterijem, energija slučajnih sudara unutar plazme je dovoljno visoka da savlada Kulonovu barijeru i čestice se mogu spojiti.

U reakciji fuzije deuterij-tricij, na primjer, energija potrebna za savladavanje Kulonove barijere je 0,1 MeV. Pretvaranje između energije i temperature pokazuje da bi barijera od 0,1 MeV bila prevladana na temperaturi većoj od 1,2 milijarde kelvina.

Termonuklearna fuzija je jedna od metoda koja se istražuje u pokušajima da se proizvede snaga fuzije. Ako termonuklearna fuzija postane povoljna za korištenje, to bi značajno smanjilo svjetski ugljični otisak.

Reference[uredi | uredi izvor]