Terotehnologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Terotehnologija je „kombinacija menadžmenta, finansijske ekpertize, inženjeringa, izgradnje i drugih disciplina primjenjenih na stalna sredstva sa aspekta ekonomičnosti tokom njihovog vijeka trajanja“.

Sam pojam terotehnologija ima korijen u tri starogrčke riječi: terein (τηρέω) – staranje, tehne (τέχνη) – vještina i logos (λόγος) – nauka. Dakle prema korijenskom značenju terotehnologija je nauka o vještini staranja pri čemu se misli na staranje nad sredstvima (mašine, alati, uređaji, građevine itd.).

Terotehnološki pristup je razvijen 70.-tih godina 20.-tog vijeka u Ujedinjenom Kraljevstvu sa ciljem postizanja maksimalne ekonomske dobiti od stalnih sredstava. Ovaj pristup podrazumijeva primjenu inženjeringa, menadžmenta i finansijske ekspertize u cilju postizanja zadanog cilja. Naime, krajem 1960.-tih troškovi održavanja u tvornicama su značajno premašivali budžet za zdravstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu te je zaključeno da je potrebno raditi na edukaciji, istraživanjima i poduzeti druge mjere kako bi se unaprijedilo održavanje.

Reference[uredi | uredi izvor]