Terotehnologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Terotehnologija je „kombinacija menadžmenta, finansijske ekpertize, inženjeringa, izgradnje i drugih disciplina primjenjenih na stalna sredstva sa aspekta ekonomičnosti tokom njihovog vijeka trajanja“.

Sam pojam terotehnologija ima korijen u tri starogrčke riječi: terein (τηρέω) – staranje, tehne (τέχνη) – vještina i logos (λόγος) – nauka. Dakle prema korijenskom značenju terotehnologija je nauka o vještini staranja pri čemu se misli na staranje nad sredstvima (mašine, alati, uređaji, građevine itd.).

Terotehnološki pristup je razvijen 70.-tih godina 20.-tog vijeka u Ujedinjenom Kraljevstvu sa ciljem postizanja maksimalne ekonomske dobiti od stalnih sredstava. Ovaj pristup podrazumijeva primjenu inženjeringa, menadžmenta i finansijske ekspertize u cilju postizanja zadanog cilja. Naime, krajem 1960.-tih troškovi održavanja u tvornicama su značajno premašivali budžet za zdravstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu te je zaključeno da je potrebno raditi na edukaciji, istraživanjima i poduzeti druge mjere kako bi se unaprijedilo održavanje.

Reference[uredi | uredi izvor]