Terrence McKenna

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Terence McKenna (16. novembar 1946. - 3. april 2000.), američki pisac i filozof

Terence McKenna bio je pisac, filozof, revizionist i vizionar. Poznat je po proučavanju šamanskih običaja plemena u Južnoj Americi i sveobuhvatnoj filozofskoj misli koja je obuhvatala teme od antropologije, morfologije, ontologije do psihodeličnog iskustva. Njegov je rad obuhvaćao razna područja, od Voynichove knjige preko porijekla ljudske vrste do Teorije noviteta. Njegove teorije u sebi sadrže kombinaciju halucinogenih hemijskih sastojaka, gajanizma i šamanizma.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Terence McKenna diplomira ekologiju na Tussman Experimental College, kratko postojećem izdanku Kalifornijskog univerziteta, UC Berkeley, 1969. Nekoliko mjeseci nakon diplomiranja troši putujući Indijom i drugim azijskim zemljama, krijumčareći hašiš i skupljajući leptire za razne poduzeća koja se bave nabavom biološkog materijala.

1971. Terence McKenna, njegov brat Dennis McKenna, s još trojicom naučnika odlaze u kolumbijski dio džungle Amazona u potrazi za oo-koo-hé, biljnim pripravkom koji sadrži DMT. Kod La Chorrera, na nagovaranje njegova brata, podvrgava se psihodeličnom eksperimentu, za koji tvrdi da ga je doveo u kontakt sa Logosom: informativnim, halucinantnim glasom, gotovo univerzalnim za sva halucinogena iskustva. Otkriće ovoga glasa potaklo ga je na istraživanje struktura I Chinga, što ga je na kraju dovelo do teorije noviteta.

Tokom većine 1970-tih McKenna je održavao uglavnom nezamjetljiv profil, živeći u maloj prigradskoj kući, izdržavajući se tantjemima od svoje knjige Magic Mushroom Growers Guide, i uzgajanjem i prodajom psilocilibinskih gljiva. Prema njegovim riječima otjeran je od svog rada na uzgoju psihoaktivnih gljiva zbog prevelikih kazni unutar američkog rata protiv droga. Jedno vrijeme ga je tražio Interpol zbog kriumčarenja droge.

McKenna je bio saradnik Ralph Abrahama, Rupert Sheldrakea, i Riane Eisler te je s njima učestvovao u zajedničkim radionicama i simpozijima. Bio je lični prijatelj Tom Robbinsa, te je utjecao na misli mnogih naučnika, pisaca, umjetnika i zabavljača.

U kasnijim godinama postaje popularna osoba unutar kontrakulture. Timothy Leary jednom ga je predstavio kao: "Pravog Tim Learya". Pojavljivao se na psihodeličnim goa i trance albumima grupa kao što su The Shamen, Spacetime Continuum, Zuvuya i Shpongle, a njegovi govori su semplirani od strane mnogih drugih. Bio je vješt govornik, te su mu se mnogi divili zbog njegove elokventnosti.

Umro je od glioblastoma multiforme, tipa moždanog tumora. Bio je 54 godine star. Iza sebe je ostavio brata Dennisa, sina Finna i kčerku Kleau.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • The Invisible Landscape (s Dennisom McKennom, 1975, reizdanje 1993)
  • Psilocybin - Magic Mushroom Grower's Guide (1976), s Dennisom McKennom
  • Trialogues on the Edge of the West, 1992 (sa Ralph Abrahamom i Rupert Sheldrakeom),
  • The Archaic Revival (1991)
  • Food of the Gods (1992)
  • Synesthesia (sa Tim Elynom, 1992)
  • True Hallucinations (1993)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]