Terry Gilliam

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Terry Gilliam (2006)

Terence Vance Gilliam (22. novembar 1940.) je američko-britanski režiser i animator, član komičarske grupe Monty Python.

Terry Gilliam je rođen u gradu Medicine Lake, u američkoj državi Minnesoti. Školovao se u Kaliforniji, je upisao i Occidental College, na kojemu je studirao političke znanosti, a zatim fiziku i umjetnost. Radio je i na raznim časopisima.

Nakon preseljenja u Englesku, pridružio se "Letećem cirkusu Montyja Pythona", kao jedini član koji nije porijeklom Britanac. Gilliam je imao dvojno američko i britansko državljanstvo sve do 2006. kada se odrekao američkog.


Animacija[uredi | uredi izvor]

Kao član Monty Pythona, bio je zadužen za izradu nadrealističkih animacija koje su većinom korištene za povezivanje skečeva. U nekoliko skečeva i filmova se pojavio i kao glumac, uglavnom u usputnim ulogama. Njegov poseban stil animacije karakterizira upotreba vlastitih oblika pomiješanih s pozadinama i isječcima antiknih fotografija (većinom iz viktorijanskog doba).


Filmovi[uredi | uredi izvor]

Gilliamovi filmovi uglavnom se bave pitanjima identiteta, svijesti, zdravog razuma, stvarnosti i iluzije. Zapleti su većinom fantastični i velikim dijelom smješteni u maštu glavnih junaka, koji se nalaze u konfliktnim i grotesknim situacijama, često s nesretnim završetkom. Obrađuje i neke društvene teme poput birokratije, režimske represije, devijantnog ponašanja i razlika među staležima. Atmosfera u filmovima je većinom mračna i nelagodna, iako je često prisutan i humor.

Gilliam ima neslavnu reputaciju režisera koji snima vrlo skupe (često neisplative) filmove, redovito popraćene s problemima u produkciji.


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]System-users.svg Nedovršeni članak Terry Gilliam koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.