Tevbe ja Rabbi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Tewbe Ja Rabbi)
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Tevbe ja Rabbi, ili češće Tobe ja Rabbi ili tobe jarabi, česta je fraza u svakodnevnom govoru Bošnjaka. U indirektnom prijevodu na bosanski jezik znači "Kajem ti se, o, Bože".

Porijeklo[uredi | uredi izvor]

Nije sa sigurnošću poznato odakle je fraza potekla; moguće je da se u Bosni počela koristiti tokom i nakon vladavine Osmanlija.

Značenje[uredi | uredi izvor]

Ovaj izraz sastavljen je od dvije arapske riječi: tevba (što označava pokajanje koje je dužan izvršiti svaki musliman ako učini kakav težak grijeh), te ja, Rabbi (što znači o, Bože, ili o, Gospodaru, pri čemu je "Rabb" jedno od imena za Allaha i najbliže se na bosanski jezik prevodi kao "Gospodar").

U svakodnevnom govoru[uredi | uredi izvor]

U svakodnevnom govoru ova fraza često se upotrebljava i izgovara samostalno kao tobe jarabi, ili se povezuje s drugom frazom – tobe jarabi, tobe estagfirula(h), što bi u prijevodu značilo: "kajem ti se, o, Bože, i tražim oprost od Tebe". Ovaj izraz se u svakodnevnom govoru najčešće spominje kao izraz čuđenja, što je u suprotnosti s vjerskim kontekstom.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  • "Značenje riječi Subhanallah, Estagfirullah i Tobe Ja Rabbi". www.rijaset.ba (jezik: hrvatski). Riyaset IZ. 2009-07-08. Arhivirano s originala, 28. 9. 2013. Pristupljeno 2020-11-28. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)