Tevbe ja Rabbi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Tewbe Ja Rabbi)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Tevbe ja Rabbi, ili češće uprošteno: Tobe ja Rabbi, česta je fraza u svakodnevnom govoru Bošnjaka. U najprostijem prijevodu na bosanski jezik znači "Kajem ti se, o, Bože".

Porijeklo[uredi | uredi izvor]

Zaista je teško reći odakle je ova fraza doista potekla, ali svakako je velika vjerovatnoća da je u Bosnu i Hercegovinu stigla posredstvom Turaka.

Značenje[uredi | uredi izvor]

Ovaj izraz sastavljen je od dvije arapske riječi: tevba (što označava pokajanje koje je dužan izvršiti svaki musliman ako učini kakav težak grijeh), te ja, Rabbi što znači o, Bože, ili o, Gospodaru, pri čemu je "Rabb" jedno od imena za Allaha i najbliže se na bosanski jezik prevodi kao "Gospodar".

U svakodnevnom govoru[uredi | uredi izvor]

U svakodnevnom govoru ova fraza često se upotrebljava i izgovara samostalno kao:

Tobe ja Rabbi, ili se povezuje s još jednom frazom:
Tobe ja Rabbi, tobe estagfirullah, što bi u prijevodu na bosanski značilo: "Kajem ti se, o, Bože, i tražim oprost od Tebe".

Najčešće se ovaj izraz u svakodnevnom govoru spominje kao izraz čuđenja, što je u suprotnosti s originalnim značenjem.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]