The Colbert Report

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
The Colbert Report
ŽanroviKomedija, satira vijesti, talk show
Autori
RežiserJim Hoskinson
PredstavljaStephen Colbert
Uvodna tema"Baby Mumbles" u izvedbi Cheap Tricka
PorijekloSAD
Originalni jezikEngleski
Br. sezona10
Br. epizoda1447 (spisak epizoda)
Produkcija
Izvršni producenti
ProducentEmily Gasperak
LokacijeNew York City, New York
Trajanje22 minute
Produkcijske kompanije
Emitiranje
Originalna mrežaComedy Central
Format slike
Emitiranje17. 10. 2005 – 18. 12. 2014.
Hronologija
Povezano
Vanjski linkovi
Službeni sajt

The Colbert Report je američka kasnovečernja emisija i satirični televizijski program koji je vodio Stephen Colbert te se emitirao na kanalu Comedy Central od 17. oktobra 2005. do 18. decembra 2014. i imao ukupno 1447 epizoda. Emisija se fokusira oko izmišljenog voditelja imena Stephen Colbert, koga glumi istoimena osoba. Colbert opisuje ovaj lik kao "dobronamjeran, ali loše informiran idiot iz visoke klase",[1] koji je karikatura političkih stručnjaka američkih televizijskih kuća. Emisija satirizira konzervativne ličnosti i televizijske programe, a pogotovo program The O'Reilly Factor na kanalu Fox News. The Colbert Report je spin-off emisije The Daily Show u kojoj je Colbert glumio kao dopisnik nekoliko godina prije nego što je razvio ovaj lik.

Autori emisije su Colbert, Jon Stewart, Ben Karlin, i Joe Antonetti. Spisi za emisiju su bazirani na improvizaciji i često satirički prikazuju trenutne događaje. Struktura emisije je takođe uključivala intervju sa gostom, u kojem bi Colbertov lik pokušao dekonstruirati argumente svog suparnika. Emisija se snimala u gradu New York City i sam set emisije je "hiper američki" (odnosno hyper-American), satirički naglašavajući likov nacionalizam i njegov ego. Emisija je emitirala od ponedjeljka do četvrtka sa prekidama od nekoliko sedmica radi odmora.

The Colbert Report je uspješno počeo sa radom u smislu kričkih recenzija i udjela gledanosti te je dobio razne nagrade, uključuji dvije prestižne Peabody nagrade.[2] Kulturni uticaj emisije, koji bi ponekad zahtjevao stepen učešća od strane publike koja se nazivala The Colbert Nation (doslovno Colbertova nacija), se često proširavao van emisije. Ovaj uticaj se sastojao od činjenice da se njegov lik kandidirao za predsjedika Sjedinjenih Američkih Država dvaput,[3][4] vodio reli sa Jonom Stewartom u nacionalnom parku National Mall u glavnom gradu SAD-a, prezentirao na kontroverznoj večeri organizacije White House Correspondents' Association i otvorio stvarni politički odbor akcije pod nazivom Colbert Super PAC. Pored ovoga, emisija je bila inspiracija mnogim vrstama multimedijskog sadržaja, uključujući muziku i nekoliko najprodavanijih knjiga.[5][6][7]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "The Colbert Report". cbsnews.com. 27. 4. 2006. Pristupljeno 2. 6. 2015.
  2. ^ "The Peabody Awards". peabodyawards.com. Pristupljeno 2. 6. 2015.
  3. ^ "Presidential Parody? Stephen Colbert Joins the Race". ABC News. Pristupljeno 2. 6. 2015.
  4. ^ "Colbert for president (again)". cnn.com. Arhivirano s originala, 13. 2. 2021. Pristupljeno 2. 6. 2015.
  5. ^ "I am America (and so can you!)". worldcat.org. Pristupljeno 2. 6. 2015.
  6. ^ "I Am A Pole (And So Can You!): Stephen Colbert, Tom Hanks: 9781619695023: Amazon.com: Books". amazon.com. Pristupljeno 2. 6. 2015.
  7. ^ "America Again: Re-becoming the Greatness We Never Weren't: Stephen Colbert: 8601400663806: Amazon.com: Books". amazon.com. Pristupljeno 2. 6. 2015.