Vremenski tunel

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa The Time Tunnel)

Vremenski tunel (engleski: The Time Tunnel) američka je naučnofantastična TV-serija koja se originalno emitirala na programu mreže ABC. Protagonisti su bili dvojica naučnika – dr. Tony Newman (James Darren) i Doug Phillips (Robert Colbert) – zaposlena na tajnom vladinom projektu vremeplova koji su se našli izgubljeni u vremenu, tj. bačeni u daleku prošlost nakon nesretno izvedenog eksperimenta. Zapleti epizoda pratili su njihove napore da se uz pomoć kontrolora projekta vrate u sadašnjost putujući kroz razne epohe.

Autor serije jest Irwin Allen, producent poznat po nekoliko SF-serija 1960-ih. Predstavljala je jednu od prvih SF-serija s motivom putovanja kroz vrijeme, kao i prvu koja je koristila tzv. Novikovljev princip samokonzistentosti, odnosno izbjegavala mijenjanje historije i stvaranje vremenskog paradoksa. Protagonisti, usprkos toga što bi se u pravilu nalazili na mjestima važnih i spektakularnih, a ponekad i katastrofalnih historijskih događaja, nisu ih mogli mijenjati.

Budžetu serije pomoglo je to što je Allen koristio setove, kostime, a ponekad i inserte iz skupih historijskih filmova snimljenih u prethodnih dvadeset godina kako bi što bolje dočarao drevne historijske epohe. Usprkos tome, seriju su kasniji kritičari teško shvatali ozbiljno zbog toga što su, između ostalog, svi historijski likovi govorili savršen američki engleski i mogli razumjeti glavne junake. Snimanje serije obustavljeno je 1967, a sudbina protagonista – "izgubljenih u vremenu" – nije riješena.

Godine 2002. snimljen je pilot-epizoda nove serije koja je trebala predstavljati njen rimejk, ali ona nikad nije prikazana.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]