The Valley (Angvila)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Položaj glavnog grada Angvile

The Valley je glavni grad Angvile (britanske prekomorske teritorije) i najvažnije mjesto na ostrvu, sa oko 1170 stanovnika, po podacima iz 2001. godine

The Valley ima nekoliko primjera kolonijalne arhitekture, s obzirom na premještanje angvilanske administracije u St. Kitts, 1825., premda "Wallblake House", sagrađena 1787., još uvijek stoji i koristi se kao župni ured susjedne crkve.

Nove prodavaonice su otvorene u novim zgradama i obnovljenim kućicama, zapadno-indijskog stila gradnje. Stare radnje su obnovljene, i povećale su svoja skladišta i prodajne prostore.

Ruševine starog Suda se nalaze na brdu Crocus, najvišoj tački ostrva.

Sve što je ostalo, su, u stvari samo pojedini zidovi podrumskih zatvorskih ćelija. Na Cross Roads-u, zapadnom kraju grada The Valley, nalazi se "Wallblake House", sjedište plantaže, koje je sagrađeno oko 1787. Sada ga posjeduje katolička crkva (tu stanuje duhovnik (sveštenik) parohije) i katolička crkva svetog Gerarda, sa svojom originalnom fasadaom od oblutaka, kamena, cementa, drveta i cigle.

U The Valley-u je operativan Wallblake, aerodrom Angvile (IATA: AXA, ICAO: TQPF) sa pojedinim međunarodnim letovima.

Geografske koordinate grada su 18°13′15″S (sjever) 63°03′06″Z (zapad).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]