Thomas Seymour

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Thomas Seymour, 1. barun Seymour od Sudeleya

Thomas Seymour (1508 - 20. mart 1549) je bio engleski plemić. Bio je sin Johna Seymoura i Margaret Wentworth, te mlađi brat Edwarda Seymoura i stariji brat Jane Seymour, te tako dajdža engleskog kralja Edvarda VI.

Moć njegove porodice postala je veća tokom braka Henrika VIII i Anne Boleyn, čija je dvorjanka bila Thomasova mlađa sestra Jane. Anne nije uspjela Henriku roditi sina, te se Henrik počeo interesovati za Jane. Nakon što je naredio pogubljenje Anne Boleyn 1536. godine, Henrik je oženio Jane, koja mu je u oktobru 1537. rodila sina i ubrzo umrla.

Godine 1543. umro je John Nevill, 3. barun Latymer, ostavljajući iza sebe bogatu udovicu Katherine Parr. Thomas je planirao zaprositi Katherine, ali za nju se zainteresirao Henrik VIII, koji je od Janine smrti promijenio dvije žene i upravo pogubio petu ženu, Katherine Howard. Thomas se oprezno udaljio od ideje da zaprosi Katherine i prepustio je kralju, koji ga je poslao u Holandiju.

Nakon Henrikove smrti u januaru 1547. tron je naslijedio Janin sin Edvard, kojem je Edward Seymour postao regent. Odnos između braće, Edwarda i Thomasa, postajao je lošiji zbog Thomasove ljubomore na Edwardov uticajan položaj. U međuvremenu, po Henrikovoj smrti kraljica Katherine je postala najbogatija žena u Engleskoj. U aprilu iste godine Thomas je oženio Katherine, ali već je gajio planove da, ukoliko nadživi Katherine, oženi ledi Mariju Tudor ili ledi Elizabetu Tudor. Marija i Elizabeta su, kao kćeri Henrika VIII, bile prva i druga u nasljednom nizu u prvim godinama vladavine Edvarda VI.

Kako sa četrnaest godina nije imala nijednog roditelja, niti su joj roditelji imali žive braće ili sestara podobnih za skrbništvo nad njom, ledi Elizabetu Tudor je posvojila Katherine Parr. Thomas je napastvovao petnaestogodišnju Elizabetu, a kada je to otkrila Katherine, Elizabeta je poslana u kuću Hatfield. [1]

Kada 1548. godine Katherine umre rađajući kćerku, on počinje u stvarnost provoditi svoje prvobitne zamisli da oženi Elizabetu i tako dođe do krune. Za njegovog brata ovo je bila kap koja je prelila čašu [2] ; Thomas je uhapšen pod optužbom da je planirao oženiti kraljevsku princezu bez dopuštenja kralja, njenog brata, te za urotu protiv Edvarda VI. Elizabeta je na sva pitanja u vezi sa slučajem odgovarala šutnjom i na kraju bila oslobođena optužbi, ali Thomas Seymour je 20. marta 1549. pogubljen.

Njegov stariji brat, Edward Seymour, ubrzo je doživio istu sudbinu. Jedino dijete Thomasa Seymoura, Mary Seymour, u pismima se zadnji put pominjala kao dvogodišnjakinja. Historičari smatraju da nije doživjela treću godinu života, ali postoje teorije da se udala i zasnovala porodicu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Loades, David; 2003, Elizabeth I
  2. ^ Neale, John Ernest ; 1992, Queen Elizabeth I