Thomas Wolsey

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kardinal Wolsey, nadbiskup od Yorka

Thomas Wolsey (1470/1471 - 28. ili 29. novembar 1530) bio je engleski državnik i rimokatolički kardinal.

Bio je sin Roberta Wulcya i Joan Daundy. Obrazovan je na Oxfordu, a njegova jaka harizma omogućila mu je da se brzo probije u svojoj karijeri. Sprijateljio se sa kraljem Henrikom VIII, koji ga je 1511. godine, samo dvije godine po svojoj krunidbi, postavio za državnog savjetnika. Aktivno se bavio politokom, a posebno međusobnim odnosima sa stranim zemljama. Njegovo sudjelovanje u postizanju mira sa Francuskom nagrađena je tako je što je 1514. godine postavljen za nadbiskupa od Yorka.

Godine 1515. promovisan je na položaj lorda kancelara. Iste godina postao je kardinal, te time dobio prednost čak i nad nadbiskupom od Canterburya. Wolsey je podupirao savez između kralja Henrika VIII i kralja Franje I Francuskog u zajendičkoj borbi protiv Karla V, cara Svetog Rimskog Carstva. Wolsey je držao moć iza trona (ograničenu, ipak, sa obzirom na čvrstu volju Henrika VIII) sve dok se kralj nije zainteresirao za Anne Boleyn. Wolsey je do tada živio kao kralj: imao je primanja skoro kolika i kralj, a trošio je i više.

Wolsey nije odobravao Henrikovu vezu sa Anne i želio je za kralja aranžirati brak sa francuskom princezom kako bi poboljšao odnos sa Francuskom, što je trajno oštetilo njegov odnos sa Anne. Ona je vršila pritisak na Wolseya sve dok ga Henrik, smatrajući ga nesposobnim, nije otpustio 1529. godine. Wolsey je nakon toga molio Anne da mu pomogne vratiti se na svoju prijašnju poziciju, ali ona to odbija, nakon čega Wolsey započinje tajne dogovore sa papom sa ciljem protjerivanja Anne iz Engleske. Njegovi planovi su bili otkriveni, te je Henrik naredio njegovo hapšenje. Da nije umro od nepoznate bolesti 1530, vrlo je vjerovatno da bi bio pogubljen zbog veleizdaje. [1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Haigh, Cristopher; 1993, English Reformations