Thrasamund

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Thrasamund (450.-523.), kralj Alana i četvrti kralj zapadnoafričkog kraljevstva Vandala (496.-523.). Vladao je duže nego bilo koji drugi kralj Vandala osim njgovog djeda, Geiserica.

Thrasamund je bio treći sin Geisericovog četvrtog sina Genta i postao je kralj 496. samo zato što su svi Geisericovi sinovi i njegov brat, Kralj Gunthamd, umrli u svojim četrdesetima. Poslije Gunthamdove smrti, on je bio jedan od dva preostala Geisericova unuka i naslijedio je tron zahvaljujući zakonu koji je ironično donijeo njegov djed, koji daje titulu kralja najstarijem muškom članu iz porodice preminulog kralja.

On se uglavnom pokazao kao neefektivan vladar. Pod njegovom vladavinom Vandalsko kraljevstvo je nastavilo svoj pad koji je počeo Geisericovom smrću i izgubio kontrolu nad područjem od modernog Alžira do Berbera. U zadnjoj godini njegove vladavine važan lučki grad Leptis Magna je bio opljačkan od strane Berbera, dajući dalje dokaze o slabostima Vandala.

Sa druge strane on izgleda da je zadržao čvrst posjed nad središtem Vandalskog Kraljevstva, koje se prostiralo od prosotra današnjeg sjevernog Tunisa i dijelova sjevernog Alžira. On je isto tako zaustavio dugogodišnji progon Katolika, koji je započeo njegov ujak Huneric, potez koji je poboljšao odnose Vandala sa Bizantijnskim Carstvom.

Thrasamund je umro 523. i naslijedio ga je njegov rođak Hilderic, prvorođeni sin Hunericov.