Thursday October Christian

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Thursday October Christian

Thursday October Christian (oktobar 1790. u Pitcairnu - 21. april 1831.), prvo dijete rođeno na ostrvu Pitcairn, sin je vođe pobunjenika Fletcher Christiana iz Moorland Closea u Cumberlanda u Engleskoj i Tahićanke Maimiti.

Njegovim je rođenjem začeta nova nacija Pitkernaca, naroda koji živi na ostrvu Pitcairn. Thursday je opisan kao osoba atletske građe odjeven u vestu bez rukava, sa pantalonama do koljena i šeširom okićenim pijetlovim perjem, tamne boje kože i kosom koja mu je padala do ramena.

U svojoj šesnaestoj godini (1805.) oženio se za Terauru, pratilju britanskog pomorca Neda Younga, koja se oko 1775. rodila na Tahitima u selu Raatiran, sa kojom je imao šestero djece: Joseph John Christian (rođen 1806), Charles Christian (rođen 1808.), Mary Christian (rođena 1810.), Polly Christian (1814.), Peggy Christian (1815.) i Thursday October Christian (1820.).

Zajedno sa brojnim Pitkerncima Thursday 1831, odlazi na Tahite, ali nema imuniteta na bolesti koje su se pojavile na tim otocima pa umire 21. aprila. Thursday je bio vjerovatno najpoštovanija i najstarija osoba u prvoj generaciji Pitkernaca. Jedanaest drugih Pitkernaca također umire od zaraze, pa ostali napuštaju Tahite 14. augusta 1831. i vraćaju se na Pitcairn.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]