Tijelovo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Tijelovo (ponegdje i Brašančevo), punim nazivom Svetkovina presvetog tijela i krvi Kristove je katolički blagdan. Slavi se u četvrtak, 60 dana nakon Uskrsa, poslije svetkovine Svetog trojstva.

Za Katoličku Crkvu, svetkovina se održava u spomen na ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak.

Procesija Tijelova u Kiseljaku

Svetkovine Tijela i Krvi Kristove su jedne od idejnih blagdana, koji su duboko ukorijenjeni u životu Katoličke crkve.

Historija[uredi | uredi izvor]

Historijska podloga i razvoj kreću od 8. vijeka, a službenu potvrdu dobivaju u 13. vijeku kada se sastavljaju euharistijski obrasci, koji nisu promijenjeni do današnjih dana. Na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. vijeku. Augustinska redovnica Sveta Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat. Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni savremenici su se zalagali za ideju obilježavanja toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264, kojom blagdan Euharistije, želi proširiti na cijelu Crkvu, ali brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. vijeku, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku crkvu.[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Visitor, Scott P. Richert Scott P. Richert is senior content network manager of Our Sunday; Humanitas, the world's largest English language Catholic publisher He has written about Catholicism for outlets including; Magazine, Catholic Answers. "When Is the Feast of Corpus Christi This Year?". Learn Religions (jezik: engleski). Pristupljeno 3. 11. 2019.