Timurlenk

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Merge-sub-arrows 2.svg Ovaj članak ima dvojnika. Članak „Timur Lenk“ se također bavi ovom temom.
Potrebno je objediniti tekstove u jedan kvalitetan članak. Ako smatrate da ste sposobni uraditi taj posao, napravite adekvatne izmjene.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Timurovo carstvo

Timurlenk u zapadnoj literaturi poznatiji kao Tamerlane (1337 - 1405.) mongolski je vladar poznat kao osnivač Timuridskog carstva.

Njegov otac Teragai, vođa plemena Barlasa, bio je jedan od prvih mongolskih vođa koji je prešao na islam. Godine 1370. se, koristeći navodno porijeklo od Džingis Kana, proglasio vladarom carstva sa prijestolnicom u Samarkandu. Nakon toga je vodio niz pohoda protiv Zlatne Horde, Indije, Perzije da bi se na kraju okrenuo prema Siriji, Mezopotamiji i Anadoliji koju je pokorio 1402. godine nakon bitke kod Angore. Umro je pripremajući se za pohod protiv Kine.

Iako je poticao umjetnost, bio je poznat i po okrutnosti prema poraženom neprijatelju, što je posebno došlo do izražaja nakon osvajanja Bagdada.

Timurlenkova grobnica je pronađena godine 1941. od strane sovjetske ekspedicije na čelu s Mihajlom G. Gerasimovom. Uz taj događaj se vezuje legenda o prokletstvu koje čeka onoga ko otvori grob. Tri dana nakon otvaranja grobnice je nacistička Njemačka napala SSSR.