Tinka Milinović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Tinka Milinović
Rođenje

27. novembar 1973.

Sarajevo, SFRJ

Tinka Milinović (27. novembar 1973, Sarajevo), bosanskohercegovačka pjevačica.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Tinka Milinović rođena je 27. novembra 1973. godine u Sarajevu, gdje stiče osnovno muzičko obrazovanje na odsjeku za flautu. 1991. godine odlazi u SAD, a 1992. godine upisuje studij solo pjevanja u klasi prof. Dr. Loryn E. Frey na Louisiana College. Diplomirala je 1996. godine sa počastima, i odmah nastavlja postdiplomski studij kao asistent i stipendista u Školi muzike na University of Louisiana, klasa prof. Margaret Daniel, gdje 1998. godine postaje Magistar nauke opere, solo pjevanja i pedagogije (University of Louisiana). Dodatno usavršava glas sa Martinom Arroyo, primadonom Metropolitan Opere u New Yorku.

Ostvaruje veliki broj uloga u operama, mjuziklima i operskim scenama. Pored operskog repertoara uspješno interpretira i koncertni repertoar uz saradnju sa Acadiana Symphony Orchestra i Sarajevskom Filharmonijom. Radila je kao pedagog solo pjevanja i kao lični asistent dirigenta Jonathana Sheffera u New Yorku.

Eurosong[uredi | uredi izvor]

Tinka se takmičila u finalima BH Eurosonga s pjesmama "Sve što imaš ti" (2002), "I'm never gonna fall" (2003), i "Sometimes I wish I were a child again"(2005).

Na Eurovision Song Contest 2002 u Tallinn odlazi kao prateći vokal i plesačica bh. predstavnice te godine, Maje Tatić. Tinkina izvedba 2003. godine je ponovo bila pohvaljena kao omiljena bh. publike.

2005. godine, Tinka se takmičila s pjesmom najnagrađivanijeg kompozitora ESC Ralph Siegla.

Tinka predstavlja Švicarsku na Eurovision Song Contest-u u Atini u maju 2006, nastupajući u grupi solista "Six4One" s pjesmom Ralph Siegla. Ona je prvi bosanskohercegovački umjetnik u historiji kojem je pripala čast da bude direktno pozvana da predstavlja drugu državu na Eurosongu.

Ostali uspjesi[uredi | uredi izvor]

U sarajevskoj Operi igra naslovnu ulogu Sylve Varescu u opereti "Kneginja Čardaša" i priprema ulogu Adelle u operi "Šišmiš". U Americi i BiH istovremeno nastupa kao cabaret, jazz i pop pjevačica, a bilježi i brojne nastupe sa repertoarom klasične muzike.

Dvije godine je vodila talk-show emisiju na državnom BH Radiju 1, "Tinka Show-Bez uvrede".

Tokom ljeta 2006, Tinka je nastupila na festivalima “Sunčane Skale” u Herceg Novom (Crna Gora), i na festivalu “Stari Grad” u Novom Pazaru (Srbija). S grupom solista Six4One, Tinka je objavila album s 17 pjesama na engleskom jeziku za inostrano tržište pod nazivom “If We All Give A Little” (2006 CHIPS RECORDS, EDEL, PHONAG).

Tinkin solo album 'T.I.N.K.A' izašao je 28. decembra, 2006.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Tinka je snimila slijedeće albume:

  • T.I.N.K.A (2006 BIG BEST COMPANY)
  • Six4One “If We All Give A Little” (2006 CHIPS RECORDS, EDEL, PHONAG)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]