Tinka Milinović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Tinka Milinović
Rođenje (1973-11-27) 27. novembar 1973 (46 god.)
Sarajevo, SFRJ

Tinka Milinović (27. novembar 1973, Sarajevo), bosanskohercegovačka pjevačica.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Tinka Milinović rođena je 27. novembra 1973. godine u Sarajevu, gdje stiče osnovno muzičko obrazovanje na odsjeku za flautu. 1991. godine odlazi u SAD, a 1992. godine upisuje studij solo pjevanja u klasi prof. Dr. Loryn E. Frey na Louisiana College. Diplomirala je 1996. godine sa počastima, i odmah nastavlja postdiplomski studij kao asistent i stipendista u Školi muzike na University of Louisiana, klasa prof. Margaret Daniel, gdje 1998. godine postaje Magistar nauke opere, solo pjevanja i pedagogije (University of Louisiana). Dodatno usavršava glas sa Martinom Arroyo, primadonom Metropolitan Opere u New Yorku.

Ostvaruje veliki broj uloga u operama, mjuziklima i operskim scenama. Pored operskog repertoara uspješno interpretira i koncertni repertoar uz saradnju sa Acadiana Symphony Orchestra i Sarajevskom Filharmonijom. Radila je kao pedagog solo pjevanja i kao lični asistent dirigenta Jonathana Sheffera u New Yorku.

Eurosong[uredi | uredi izvor]

Tinka se takmičila u finalima BH Eurosonga s pjesmama "Sve što imaš ti" (2002), "I'm never gonna fall" (2003), i "Sometimes I wish I were a child again"(2005).

Na Eurovision Song Contest 2002 u Tallinn odlazi kao prateći vokal i plesačica bh. predstavnice te godine, Maje Tatić. Tinkina izvedba 2003. godine je ponovo bila pohvaljena kao omiljena bh. publike.

2005. godine, Tinka se takmičila s pjesmom najnagrađivanijeg kompozitora ESC Ralph Siegla.

Tinka predstavlja Švicarsku na Eurovision Song Contest-u u Atini u maju 2006, nastupajući u grupi solista "Six4One" s pjesmom Ralph Siegla. Ona je prvi bosanskohercegovački umjetnik u historiji kojem je pripala čast da bude direktno pozvana da predstavlja drugu državu na Eurosongu.

Ostali uspjesi[uredi | uredi izvor]

U sarajevskoj Operi igra naslovnu ulogu Sylve Varescu u opereti "Kneginja Čardaša" i priprema ulogu Adelle u operi "Šišmiš". U Americi i BiH istovremeno nastupa kao cabaret, jazz i pop pjevačica, a bilježi i brojne nastupe sa repertoarom klasične muzike.

Dvije godine je vodila talk-show emisiju na državnom BH Radiju 1, "Tinka Show-Bez uvrede".

Tokom ljeta 2006, Tinka je nastupila na festivalima “Sunčane Skale” u Herceg Novom (Crna Gora), i na festivalu “Stari Grad” u Novom Pazaru (Srbija). S grupom solista Six4One, Tinka je objavila album s 17 pjesama na engleskom jeziku za inostrano tržište pod nazivom “If We All Give A Little” (2006 CHIPS RECORDS, EDEL, PHONAG).

Tinkin solo album 'T.I.N.K.A' izašao je 28. decembra, 2006.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Tinka je snimila slijedeće albume:

  • T.I.N.K.A (2006 BIG BEST COMPANY)
  • Six4One “If We All Give A Little” (2006 CHIPS RECORDS, EDEL, PHONAG)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]