RMS Titanic

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Titanic)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
RMS Titanic
RMS Titanic 3.jpg
RMS Titanic kod Southamptona 10. aprila 1912
Državna pripadnost: Flag of the United Kingdom.svg
Klasa i vrsta putnički
Brodogradilište Flag of Northern Ireland.svg Harland and Wolff
Porinuće 31. maj 1911
Stavljen u službu 10. april 1912
Status Potonuo
Matična luka Liverpool
Glavne osobine
Istisnina 66.000 t
Dužina 269 m
Širina 28 m
Visina 56 m (do vrha dimnjaka)
Gaz 10.5 m
Brzina 25 čvorova
Kapacitet kapacitet putnika: 3.547 osoba
Posada nepoznato

RMS Titanic (poznat i kao SS Titanic ili samo Titanic) je bio drugi od tri superliner-a, koji su trebali dominirati transatlantskim putničkim saobraćajem. Bio je vlasništvo kompanije White Star Line, a izgrađen je na brodogradilištu Harland and Wolff. Godine 1909. počela je gradnja Titanica, a na izgradnji je radilo 17.000 radnika. Imao je 9 paluba, bio je dugačak 269 metara, a težio je 46.000 tona. Titanic je bio najveći putnički brod na svijetu u to doba. Titanic je krenuo iz Southamptona 10. aprila 1912. godine. U toku prvog putovanja, Titanic je udario u ledeni brijeg u nedjelju, u 23:40 (brodsko vrijeme), 14. aprila 1912. godine. Potonuo je dva sata i četrdeset minuta kasnije, u 02:20.

U tragediji je od 2.228 putnika smrtno stradalo 1.523 što je jedna od najvećih pomorskih katastrofa za vrijeme mira, te je tim i široko poznata. Titanic je koristio najnapredniju tehnologiju, dostupnu u to doba pa se za njega vjerovalo da je nepotopiv. Bio je to veliku šok za ljude, jer je Titanic, uprkos naprednoj tehnologiji i iskusnoj posadi, na kraju ipak potonuo uz velika ljudska stradanja. Olupinu broda su 1. septembra 1985. godine pronašli Jean-Louis Michel i Robert Ballard kada su u 01:05 po brodskom vremenu ugledali bojler broda.

Gradnja[uredi | uredi izvor]

Titanic u brodogradilištu

Gradnja Titanica započela je 1909. godine, a brod je bio porinut u more 31. maja 1911. godine. Bio je dugačak 269, a širok 28 metara, dok mu je nosivost bila oko 46.000 bruto registarskih tona. Dubina gaza bila mu je 10,5 metara, visina od kobilice do komandnog mosta 32 metra, dok je visina do vrha njegovih četiri dimnjaka 56 metara. Maksimalna brzina Titanica bila je 25 čvora. Imao je 30,000 KS s tri glave i bio je parobrod. Titanic se smatrao nepotopivim brodom. Imao je najnapredniju tehnologiju i bio je “najsigurniji brod”.

Posada[uredi | uredi izvor]

Spašavanje preživjelih[uredi | uredi izvor]

Gotovo dva sata nakon što je Titanic potonuo, RMS Carpathia je stigao na mjesto nesreće, te je pokupio dio preživjelih iz spasilačkih čamaca. Tokom idućih nekoliko sati, ostatak preživjelih je također spašen. Na brodu Carpathia, održana je kratka molitva za spašene, te za sjećanje na one, koji su izgubili svoje živote. Istog jutra, u 08:50, Carpathia je krenuo za New York, gdje je stigao 18. aprila.

Kada je potvrđen broj žrtava, ljudi iz kompanije White Star Line su poslali brod MacKay-Bennett, koji je trebao pronaći tijela preminulih. Ukupno 338 tijela je pronađeno. Neka od njih nikada nisu bila identificirana.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]