Titanic (1997)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Titanic
Izvorni naslovTitanic
RežiserJames Cameron
ProducentJames Cameron
Scenarist(i)James Cameron
Narator
  • Gloria Stuart Izmijeni na Wikipodacima
Uloge
MuzikaJames Horner
ŽanrRomantična drama
KinematografijaRussell Carpenter Izmijeni na Wikipodacima
Montaža
Produkcija
DistributerParamount Pictures
Premijera1997.
Trajanje194 minute
ZemljaSAD
JezikEngleski

Titanic američki je epsko-romantični film snimljen 1997. godine koji je režirao, napisao, koproducirao James Cameron. Uključujući historijske i izmišljene aspekte, film se zasniva na prikazima potonuća RMS Titanica . Glavne uloge tumače Leonardo DiCaprio kao Jack Dawson i Kate Winslet kao Rose DeWitt Bukater koji pripadaju različitim društvenim klasama i koji se zaljubljuju na "nepotopljivom brodu", dok posada broda žuri da obori dotadašnji rekord u putovanju preko Atlantika. Cameronova inspiracija za film nastala je iz njegove fascinacije sa brodolomima; smatrao je da će ljubavna priča isprepletena s ljudskim gubicima biti od presudne važnosti za prenošenje emocionalnog utjecaja katastrofe. Snimanje je započelo 1995. godine, kada je Cameron uradio snimke stvarne olupine "Titanica". Sadašnje snimke sa istraživačkog broda snimane su na brodu "Akademik Mstislav Keldysh" koji je Cameron koristio kao osnovu za snimanje olupine. Makete, slike koje su generisane računarom CGI), i rekonstrukcija Titanika sagrađena u Baja Studiosu korišteni su za snimanje scena potonuća. Film je sufinansirao Paramount Pictures i 20 Century Fox; prvi se bavio distribucijom u Sjevernoj Americi, dok je drugi bio zadužen međunarodnom distribucijom. Tada je bio jedan od najskupljih filmova ikad snimljenih sa budžetom od 200 miliona dolara.

Titanic je počeo da se prikazuje 19. decembra 1997. godine i postigao je značajan kritički i komercijalni uspjeh. Nominiran je za 14 nagrada "Oscara", što ga je izjednačilo po rekordu sa filmom iz 1950. Sve o Evi a osvojio ih je ukupno 11, uključujući nagrade za najbolji film i za najbolju režiju, što ga izjednačava sa filmom Ben-Hur iz 1959. Sa početnom bruto zaradom u svijetu od preko 1,84 milijarde dolara, Titanic je prvi film koji je dostigao rekord od milijardu dolara i postao film sa najvišom zaradom svih vremena sve dok ga Cameronov film Avatar nije nadmašio 2010. 3D verzija filma, objavljena 4. aprila 2012, u spomen na stogodišnjicu potonuća, zaradila je dodatnih 343,6 miliona dolara širom svijeta, postigavši ukupan iznos od 2,18 milijardi dolara, što ga čini drugim filmom po ukupnom iznosu od preko 2 milijarde dolara širom svijeta (opet nakon "Avatara"). 2017. godine film je ponovo objavljen na svoju 20. godišnjicu i odabran je za čuvanje u Nacionalnom filmskom registru u SAD-u.

Nagrade i nominacije (Američke filmske akademije)[uredi | uredi izvor]

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

  • James Cameron je lično ronio do pravog Titanica, i doživio je pravo emocionalno iskustvo da to sve stvarno i vidi. Na kraju je proveo više vremena sa brodom nego što je to bio slučaj sa preživjelim putnicima.
  • U filmu, tačno 37 sekundi je prošlo od upozorenja straže i stvarnog sudara sa ledenim brijegom – isto toliko vremena je bilo prošlo tokom stvarnog sudara.
  • Ako se ne računaju scene sadašnjice, zajedno sa početnim i završnim kreditima, dobije se dužina filma (ukupno 1,912 scena) što traje ukupno dva sata i četrdeset minuta, tačno vrijeme koliko je bilo potrebno da Titanic potone.
  • U sceni gdje se voda obrušava kroz glavno stepenište, filmska ekipa je imala samo jednu priliku za snimak pošto je cijeli set zajedno sa interijerom bio uništen.
  • 2012 , Entertainment Weekly je objavio da kada je film ponovno objavljen u 3D tehnici, režiser James Cameron nije promijenio nijedne specijalne efekte niti popravio bilo koje greške, osim jedne. Kada je astrofizičar Dr Neil deGrasse Tyson, direktor New York Hayden Planetariuma, prvi put vidio film u svom originalnom izdanju, on je primijetio da konfiguracija zvijezda na noćnom nebu tokom noći koju je Rose provela u vodi, nije imala nikakve sličnosti sa stvarnim izgledom neba na tom mjestu (isti pogrešan skup zvijezda je bio dupliciran i u post - produkciji). Tyson je napisao pismo Jamesu Cameronu gdje objašnjava ove greške; nekoliko godina kasnije , nakon sastanka sa Cameronom, Tyson je ponovio svoja opažanja. Zatim je uslijedio sastanak koji se dogodio na Haydenovom planetariju; Tyson je govorio o tome sa Cameronom po treći put. Konačno, postprodukcijski tehničar koji je radio na novom izdanju nazvao je Tysona i zamolio ga da mu pošalje sliku kakvo bi nebo zaista trebalo izgledati. Tysonova slika zvijezda se koristila da se popravi snimak. Prije nego što je scena bila ispravljena, raspored zvijezda je izgledao kao ogrlica srca okeana.
  • Na završnoj večeri snimanja u Novoj Škotskoj, neko je pomiješao halucinogeni PCP (anđeosku prašinu) u riblju čorbu te poslužio glumce i filmsku ekipu. 80 ljudi je pozlilo, a više od 50 ih je završilo u bolnici s halucinacijama. Kada je James Cameron shvatio šta se dešava, on je natjerao samog sebe da povrati prije nego je droga počela da djeluje. Bill Paxton je osjećao klonulost tokom dvije sedmice nakon incidenta (iako primarni efekat PCP-a traje samo nekoliko sati, i sama droga može djelovati osam ili više dana dok u potpunosti ne metabolizira iz organizma). Krivac (i) nikada nisu uhvaćeni.
  • Scena u kojoj Rose prilazi Jacku da mu se zahvali što joj je spasio život je improvizovana od strane dvoje glumaca na zahtjev Jamesa Camerona. Cameron je priznao doprinos Kate Winslet za pisanje srceparajuće linije "Ovo je mjesto gdje smo se prvi put sreli" za vrijeme konačnog potonuća, kao i ideju da Rose pljune Calu u lice umjesto da, kao što je stajalo u scenariju, ubode ga ukosnicom (niko nije rekao Billyju Zaneu o ovoj promjeni, tako da je njegova reakcija na pljuvanje bila spontana).
  • 2012 u intervjuu za MTV News, neposredno prije nego što je film ponovo bio objavljen u 3D, Kate Winslet je priznala da joj se uopšte nije sviđala pjesma "My Heart Will Go On", koju je snimila Céline Dion za film.
  • James Cameron je bio uporan u tome da ne uključuje nijednu pjesmu u filmu, čak i tokom samog završetka. Kompozitor James Horner tajno se dogovorio sa tekstopiscem Willom Jenningsom i pjevačicom Céline Dion da napiše "My Heart Will Go On" i da se snimi demo traka koja je potom bila predstavljena Cameronu. Njegova reakcija je bila pozitivna i pjesma je ubačena za završetak filma. Pjesma je osvojila Oscara za najbolju originalnu pjesmu.
  • Kada se Jack (Leonardo DiCaprio) priprema da nacrta Rose (Kate Winslet), on joj kaže da "legne na krevet, uh mislim na kauč." Dijalog u scenariju je glasio "Lezite na kauč", ali DiCaprio je napravio grešku i Jamesu Cameronu se to dopalo te nije ništa mijenjao.
  • Gloria Stuart, koja je imala samo 86 godina, bila je našminkana da glumi Rose u dobi od 101. Za nju je ovo bilo jako neugodno iskustvo.
  • James Cameron se odrekao 8 miliona dolara režiserske plaće, postotka od bruto zarade kada je studio postao zabrinut koliko je film potrošio vise od budžeta.
  • Kada je James Cameron pisao film, on je planirao da glavni likovi Rose DeWitt Bukater i Jack Dawson budu potpuno izmišljeni. Tek nakon što je scenarij završen otkrio je da je postojao pravi "J. Dawson" koji je poginuo na brodu Titanic. Ovaj "J. Dawson" je bio Joseph Dawson, rođen septembra 1888 u Dublinu, Irska. Njegovo tijelo je pronađeno i sahranjen je na groblju Fairview Lawn u Novoj Škotskoj sa mnogim drugim žrtvama Titanica. Danas, njegov grob pod brojem 227 je najposjećeniji.
  • Macaulay Culkin je imao ponudu za ulogu Jacka Dawsona.
  • Stariji par koji se grle na krevetu dok voda preplavljuje njihovu sobu su bili vlasnici Macy robne kuće u New Yorku, Ida i Isidor Strauss, koji su oboje poginuli na Titanicu. Idi je bilo ponuđeno mjesto na čamcu za spašavanje, ali ga je odbila kako bi mogla ostati sa svojim mužem i rekla je: "Kao što smo živjeli zajedno, tako da ćemo i umrijeti zajedno." Bila je i scena snimljena koja opisuje taj trenutak, ali je izrezana iz konačne verzije.
  • Kad se Jack ušuljao na palubu prve klase u potrazi za Rose, vidimo dječaka kako se igra dok ga njegov otac gleda.Oca je igrao historičar Titanica Don Lynch, koji je služio kao savjetnik na filmu.Scena se temelji na poznatoj fotografiji snimljenoj na brodu Titanic tokom druge etape putovanja, između Cherbourga i Queenstowna (fotograf, fra. Francis Browne, jezuit, napustio je brod kad je pristao nakratko u Irskoj).Dječak, 6-godišnji Robert Douglas Spedden i njegov otac Frederic O. Spedden iz Tuxedo Parka, NY preživjeli su potonuće, ali dječak je umro tri godine kasnije u automobilskoj nesreći u Maineu.
  • Glavni mašinovođa kaže: "Punom parom naprijed", zatim čujemo da neko u pozadini viče: " Punom parom naprijed!". To je zapravo glas režisera Jamesa Camerona.
  • Ovo je bio prvi film nominiran dva puta za Oscara, za portretiranje istog karaktera. Kate Winslet je dobila nominaciju za najbolju glumicu u ulozi Rose. Gloria Stuart je dobila najbolju sporednu nominaciju za svoj portret starije Rose.Sljedeći put kad se to dogodilo bilo je u filmu Iris (2001), u kojem je također glumila Winslet.
  • Prvi film oskarovac kojeg je producirao, režirao, napisao, i uradio montažu jedan čovjek (James Cameron).
  • Bio je najuspješniji film u Japanu sve do pojave filma Spirited Away (2001) Hayao Miyazakija.
  • Christian Bale imao audiciju za ulogu Jacka Dawsona, ali je odbijen jer James Cameron nije htio dvoje britanskih glumaca koji igraju glavne uloge dvojice Amerikanaca.
  • Nicole Kidman, Madonna, Jodie Foster, Cameron Diaz i Sharon Stone su bile u konkurenciji za ulogu Rose.
  • Prije najave snimanja ovog filma, režiser James Cameron uradio je snimke sante leda u blizini obale Nova Scotia pod izgovorom izrade filma pod nazivom "Ledena Planeta".

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]