Točak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Točak (čvor).
Sila, koja djeluje kroz osovinu, posjeduje ekscentricitet e sa tačkom dodira sa površinom po kojoj se kotrlja, pravi moment blizu dodirne tačke

Točak je okrugla sprava koja se može obrtati oko svoje ose, olakšavati kretanje ili transport, te vršiti rad u mašinama. Točak, zajedno sa osovinom savladava trenje tako što olakšava kretanje kotrljanjem. Najveća je primjena u transportu. Generalnije, termin se koristi i za druge okrugle objekte koji rotiraju ili se obrću, kao što su kormilo i zamašnjak.

Historija točka i osovine[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vozila sa točkovima[uredi | uredi izvor]

Vozila se klasificiraju po broju točkova na:

  1. Unicikl, monocikl
  2. Bicikl
  3. Tricikl
  4. Kvadricikl

Alternative točkovima[uredi | uredi izvor]

Dok se točkovi u cijelom svijetu koriste za kopneni transport, postoje i alternative, koje su pogodnije za terene na kojima točkovi nisu efikasni. Alternativne metode kopnenog trasporta bez točkova su:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]