Čahura (plod)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Tobolac (plod))
Otvorena čahura

Čahura ili kapsula – u botanici je vrsta jednostavnog, suhog, rijetko mesnatog raspuknutog ploda mnogih vrsta angiospermi (cvjetnica).

Porijeklo i struktura[uredi | uredi izvor]

Kapsula (lat.: capsula - mala kutija) je izvedena iz spoja više karpela jajnika. Čahurina struktura sastavljena je od dva ili više karpela. U (cvjetnica), izraz lokula (ili ćelija) koristi se za označavanje komore u plodu. Ovisno o broju lokusa u jajniku, plod se može klasificirati kao "jedno-lokularni" (unilokularni), dvolokularni, trilokularni ili višelokularni (multilokularni). Broj lokula prisutnih u ginoeciju može biti jednak ili manji od broja karpela. Lokule sadrže ovule ili sjeme i razdvojene su pregradom.[1]

Dehiscencija[uredi | uredi izvor]

U većini slučajeva kapsula je dehiscentna, tj. zrelosti se odvaja (dehistuje) da bi oslobodila sjeme izunutra. Nekoliko kapsula je neodehiscentno, naprimjer one iz Adansonia digitata, Alphitonia i Merciera. Kapsule se često svrstavaju u četiri vrste, ovisno o vrsti i lokaciji dehiscencije.

Dehiscencija kod Lilium candidum

Lokulicidne kapsuleposjeduju uzdužne linije dehiscencije, radijalno usklađene s lokulama, tj. ne na septi, duž srednjeg režnja ili dorzalnog šava (lokusa) lokule. Ako su septe odsutne, linije dehiscencije leže između placente. Ova vrsta je česta među mnogim članovima porodice Liliaceae kao što je rod Lilium (vidi ilustraciju).

Septicidne kapsule imaju linije dehiscencije poravnate s šavovima pregrade jajnika ili placente, odnosno između karpela. I lokulocidne i septicidne kapsule razdvajaju se u prepoznatljive segmente koji se nazivaju ventili. Ventili su dio perikarpa (plodnog zida) koji se odvojio, ne zatvarajući sjeme ili sjemenke. Granice ventila mogu se podudarati sa granicama karpela. Oni mogu ostati vezani za plod ili otpasti. U septicidnim kapsulama ventili ostaju na mjestu. U nekim se kapsulama događa razdvajanje između karpela, a u drugima se svaki karpel otvori.

Cirkumscizibilne kapsule (piksidne piksisn, piksidij ili kapsula sa poklopcem) imaju poprečne, a ne uzdužne, linije dehiscencije, tako da se gornji dio kapsule odstranjuje, obično tvoreći terminalni poklopac (operkulum) koji se otvara (vidi ilustraciju). Primjer je Plantago. Varijanta je septifragalna kapsula (valvulska kapsula) u kojoj se vanjski zidovi odvajaju od septe i (obično osovinske) placente, kao ventili.

Poricidne kapsule raspuknu se kroz pore (otvore) u kapsuli, kao u rodu makova (Papaver), kada sjemenke ispadaju kroz te pore..

Kapsule cvjetova i razvijajućih plodova orhideje Spathoglottis plicata

Primjeri drugih biljaka koje proizvode kapsule uključuju nigelu, orhideje, vrbe, pamuke i jimsonov korov.[1]

Specijalizirane čahure[uredi | uredi izvor]

Dehiscencija folikulske čahure Asclepias syriaca

Neki suhi plodovi vlažnog oblika formiraju specijalizirane strukture u obliku čahura. folikula je izveden iz jedne karpele koja se cijepa duž šava, kao u Magnolia, dok se mahuna razdvaja duž dva šava, i predstavlja definirajuće obilježje za mahunarke (Fabaceae). Neke varijante mahunarki koje su zadržale zakržljale šavove uključuju lomente koje se poprečno razdvajaju na segmente, svaki s jednim sjemenom, kao nerasvijetljene mahunarke, poput Arachis hypogaea (kikiriki). Kapsule izvedene iz dvije karpele obuhvataju tipske silike i silike koje se razdvajaju duž dviju šavnih linija, ali zadržavaju pregradu zvanu replum, koja je ustvari septum sa priloženim sjemenkama. Iako su obje karakteristične za Brassicaceae, silika je široka barem toliko koliko i dugačka i obrnuto. Shizokarp je izveden iz složenog jajnika s dvije ili više lokula koje se zatim radijalno odvajaju kao u jednom od gore navedenih tipova, poput šizokarpa folikula, kao u Asclepias (Asclepiadoideae) (vidi ilustraciju).

Merikarp je dio ploda koji se odvaja od jajnika i formira posebnu jedinicu lokule koja zatvara sjeme, obično orašasto, kao u Apiaceae u kojem su merikarpi povezani drškom (karpoforom). Tako je shizokarp merikarpna struktura u kojoj se karpele iz jednog jajnika razdvajaju i tvore merikarpe. Šizokarp orašastih plodova građen je od karpela koje postaju režanj, a režnjevi postaju orasi koji se razdvajaju. Primjeri uključuju Boraginaceae i većinu Lamiaceae, gdje su između režnjeva jajnika pričvršćena perca.[1][2]

Orasi ?![uredi | uredi izvor]

Čahure su ponekad pogrešno označene kao orasi, kao u primjerima brazilski orah ili konjski kesten. To nije orah jer oslobađa sjeme i odvaja se. Orasi, s druge strane, ne oslobađaju sjeme jer jajnika sadrži začetak jedne sjemenke i ploda. Orasi se takođe ne cijepaju. U brazilskog oraha na kapsuli se otvara poklopac, ali je premali da se unutar njega može osloboditi desetak sjemenki (stvarni „brazilski orah“). Ove klice klijaju unutar kapsule nakon što padnu na zemlju.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c Simpson, Michael G. (2011). Plant Systematics. Academic Press. ISBN 0-08-051404-9.CS1 održavanje: ref=harv (link)
  2. ^ Dahlgren, Clifford i Yeo 1985, Fruit p. 15.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]