Tokio

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Tokijo)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Tokio (od vrha, u smjeru kretanja kazaljke na satu): Nishi-Shinjuku, Rainbow Bridge, National Diet Building, Shibuya, Tokyo Skytree

Tokio (Tokyo), poetski nazivan i "istočni glavni grad", je glavni grad Japana i jedna od 47 prefektura Japana. Kuturno je, obrazovno i financijsko središte Japana i sjedište japanske vlade i cara. Područje Velikog Tokija je najnaseljenija urbana oblast na svijetu (12 miliona ljudi koji žive u njemu, što čini oko 10 posto ukupne populacije države) a samim time i najveće metropolitansko područje Japana. Šire područje grada ima 36.655.000 stanovnika. Tokio sa Chibom, koja ima 1.050.000 stanovnika, Yokohamom, koja ima 3.700.000 stanovnika u užem području te 11.000.000 stanovnika u širem području, Kavasakijem, koji ima oko 1.300.000 stanovnika i Saitamom koja broji 1.150.000 stanovnika, te Tokio ima oko 60.000.000 u metro području uključujući cijelu regiju Kanto. Tokyo sa svojom metropolom u kojoj živi 36.000.000 stanovnika zahvata površinu od 15.000 km2, što je veće od površine drugog najvećeg grada u svijetu New Yorka sa 6.700 km2 i stanovništva 18.200.000 stanovnika. Grad Tokio se dijeli na 23 oblasti i u tim oblastima živi 8.550.000 stanovnika. Ovaj efekt je još izraženiji u tri centralne oblasti Chiyoda, Chuo, i Minato, čija je ukupna populacija manja od 800.000 preko noći, ali bude preko 5 miliona tokom dana. Glavni dijelovi Tokija su Shinjuku (Šindžuku), Odaiba i Ginza.

Prema japanskom zakonu, Tokio je definiran više kao metropolis nego kao grad, pa je njegova administrativna struktura različita od administracije ostalih prefektura. Tokio se sastoji od 23 specijalne oblasti, koje formiraju grad, ali su oblasti sa samoupravom, a također i sadrži još 26 gradova, 5 naselja, i 8 sela od kojih svaki ima lokalnu upravu. Vladu metropole Tokio vode javno izabrani guverner i metropolitanska skupština, koji su locirani u oblasti Shinjuku.

Gradovi partneri[uredi | uredi izvor]

Grad Zemlja
Peking Flag of the People's Republic of China.svg Kina
Berlin Flag of Germany.svg Njemačka
Kairo Flag of Egypt.svg Egipat
New York City Flag of the United States.svg SAD
Jakarta Flag of Indonesia.svg Indonezija
Pariz Flag of France.svg Francuska
Rim Flag of Italy.svg Italija
São Paulo Flag of Brazil.svg Brazil
Seoul Flag of South Korea.svg Južna Koreja

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]