Tokyo Drift

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Tokyo Drift
Izvorni naslovThe Fast and the Furious: Tokyo Drift
RežiserJustin Lin
ProducentNeal H. Moritz
Scenarist(i)Chris Morgan
Uloge
MuzikaBrian Tyler
ŽanrAkcija
KinematografijaStephen F. Windon
Montaža
  • Kelly Matsumoto
  • Dallas Puett
  • Fred Raskin
Produkcija
  • Relativity Media
  • Original Film
  • Munich Pape Filmproductions
DistributerUniversal Pictures
Premijera2006.
Trajanje104 minute
ZemljaSAD
JezikEngleski
Budžet85 miliona $ (cca.)[1]
Zarada158.468.292 $[2]
PrethodnikPrebrzi i prežestoki
NasljednikBrzi i žestoki

Brzi i žestoki: Tokyo Drift je američki akcijski film iz 2006. godine u kojem glavnu ulogu igra Lucas Black. To je prvi film iz serijala Brzi i žestoki koji je režirao Justin Lin koji je režirao i Brzi i žestoki (2009), Brzi i žestoki 5 i Brzi i žestoki 6.

Također, jedini je dio koji nema niti jedan lik iz originalnog filma Brzi i žestoki, uz izuzetak Vin Diesela koji se pojavljuje na kraju filma u ulozi Dominica Toretta.

Radnja filma Tokyo Drift dešava se po završetku 6. dijela serijala, odnosno po Hanovom odlasku u Tokio.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Nakon što je uništio svoj auto u ilegalnoj utrci, Sean Boswell (Lucas Black), mora otići živjeti s ocem, koji je američki vojnik u Tokiju, kako bi izbjegao kaznu zatvora. Prvog dana u školi se sprijateljio sa Twinkijem (Bow Wow), koji ga uvodi u svijet uličnih utrka u Japanu, a primjećuje i Neelu (Nathalie Kelley).

Iako mu je zabranjeno da vozi, on se takmiči sa Takashijem (Brian Tee), "Kraljem Drifta", koji ima veze sa japanskim jakuzama. Takashi je također i Neelin dečko. Posuđuje auto od Hana Seoul-Oha (Sung Kang), poslovnog partnera Takashija i gubi, usput uništavajući Hanov auto.

Da bi vratio svoj dug, on mora sada raditi za Hana. Kasnije, Han se sprijatelji sa Seanom i uči ga kako da "drifta", a Neela se nakon svađe sa Takashijem pojavljuje u Hanovoj garaži u kojoj je i Sean.

Takashijev ujak Kamata je vođa jakuza, i otkriva da je Han krao od njih za što krivi Takashija. Takashi se suočava sa Hanom, Seanom i Neelom, nakon čega oni bježe. U potjeri Han će poginuti, dok Sean i Neela uspjevaju preživjeti. Nedugo zatim, Takashi dolazi do kuće Seanovog oca u kojoj oni traže sklonište, i uperi pištolj u Seana. Ipak, pojavljuje se Seanov otac koji uperi pištolj u Takashija i on odlazi. Neela, uplašena za Seanov život, pristaje otići sa Takashijem.

Twinkie daje Seanu novac koji bi trebao da nadoknadi ono što je Han ukrao od Kamate i Sean odlazi u središte jakuza i predlaže Kamati da on i Takashi održe utrku te da poraženi napušta Tokio. Kamata se slaže, a Sean pobjeđuje u trci i dobija status "Kralja Drifta", te ostaje u Tokiju sa Neelom.

Film završava scenom u kojoj Seana izaziva nepoznati vozač koji je poznavao Hana. To je Dominic Toretto.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Produkcija[uredi | uredi izvor]

Neal H. Moritz koji je bio producent prethodna dva dijela, je započeo rad na filmu 2005. godine. U junu je postigao dogovor sa Justinom Linom za režiju.[3] Lin se sjeća kako nije bio upoznat sa "driftanjem" kada mu je Moritz prišao.

Bio sam na akademiji kada je prvi dio izašao. Gledao sam ga u prepunom kinu. Ono što me uzbudilo jeste prilika da prenesem energiju, te da dodam nešto novo publici koja voli akciju i brzinu.[4]

-Justin Lin

Obzirom da nijedan kaskader iz studija nije mogao "driftati", Lin je morao zaposliti profesionalce kako bi odradili scene iz filma.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "The Fast and the Furious: Tokyo Drift - Box Office Data". The Numbers. Pristupljeno 29. 7. 2011.
  2. ^ "The Fast and the Furious: Tokyo Drift - Box Office Mojo". Box Office Mojo. Pristupljeno 29. 7. 2011.
  3. ^ "Justin Lin Will Direct "The Fast and the Furious 3"". About.com. Arhivirano s originala, 14. 4. 2013. Pristupljeno 29. 7. 2011.
  4. ^ "The Fast and the Furious: Tokyo Drift". Writting studio. 21. 4. 2008. Arhivirano s originala, 29. 10. 2007. Pristupljeno 9. 2. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]