Tolisa (Orašje)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja pojma Tolisa pogledajte Tolisa (čvor).
Tolisa (Orašje)
Grad
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet FBiH
Kanton Posavski kanton
Općina Orašje
Vremenska zona Srednjoevropsko vrijeme
Pozivni broj (+387) 31
Web stranica: Tolisa.info

Tolisa je mjesto na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine u Bosanskoj Posavini. Dobila je ime po istoimenoj rijeci Tolisi, koja je proticala pored starog mjesta gdje je selo bilo smješteno. Ime Tolisa prvi put se spominje u 13. vijeku "Tera Tolis", a obuhvaćala je područje oko rijeke Tolise.

U Tolisi je otvorena prva narodna osnovna škola u Bosni i Hercegovini i to 1823. godine, koju je podigao tadašnji župnik fra. Ilija Starčević. Prvi učitelj bio je Ilija Boričić iz Slavonije. Škola je zatvorena nakon petnaest godina, a ponovo obnovljena 1843. godine.[1]

U Tolisi se nalazi najveća katolička crkva u Bosni i Hercegovini[potreban citat], čija je gradnja započela za osmanlijske vlasti 1864. godine, a završena 1881. godine.

Tolisa danas ima oko 3.900 stanovnika.[potreban citat]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Izvori[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ignacije Gavran, Suputnici bosanske povijesti, Svijetlo riječi, Sarajevo-Zagreb 2010.