Tomb Raider

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Tomb Raider je videoigra za čiji je razvoj zaslužan Core Design. Izdaje je Square Enix. Prva u nizu igara izdana je 1996. godine za PC, PlayStation i SegaSaturn. Tomb Raider prati pustolovine Lare Croft, britanske arhaeologinje u njezinoj potrazi za drevnim artefaktima u stilu Indiane Jonesa. Igra je postala jako poznata i prihvaćena. Nakon orginalnog Tomb Raidera izdani su i mnogi drugi naslovi.

Tema[uredi | uredi izvor]

Nakon povratka Lare Croft sa Himalaja angažuje je Jacqueline Natla, uspješna biznismenka, da pronađe misteriozni artefakt poznat pod nazivom Scion. Bez gubljenja vremena Lara se odmah upućuje u potragu za jednim od tri dijela drevnog atlantskog Sciona, talismana nevjerovatne moći. Nakon pronalaska fragmenta Natla se pokušava riješiti Lare Croft koju napada jedan od zaposlenika Natle. No Lara svojom lukavošću i atletskim sposobnostima ipak uspije pobjeći Natli. Pitajući se zašto bi ju Natla izdala Lara otkrije tajnu koja je najvjerovatnije bila uzrok pada atlantske civilizacije.

Igra[uredi | uredi izvor]

U Tomb Raideru, igrač kontrolira Laru Croft koja je u potrazi za Scion artefaktima širom svijeta. Igra je predstavljena u tzv. perspektivi treće osobe. Lara je uvijek vidljiva i kamera je prati uvijek iza leđa ili preko njenog ramena. Igra se nalazi u trećoj dimenziji. Cilj je da pokrećete Laru kroz niz grobova i drugih lokacija u potrazi za blagom i artefaktima. Na svom putu često ćete sreće različite neprijatelje, ponajviše životinje, nekolicinu ljudskih neprijatelja, dinosaure i misteriozna čudovišna bića. Kroz igru naići ćete i na zagonetke, koje morate riješiti kako bi uspješno nastavili igru. Lara ima gomilu sposobnosti kao što su: brzo trčanje, veliki skokovi, okret na mjestu, skok unazad, skakanje u vodu na glavu, plivanje, izvlačenje velikih kamenih blokova, držanje na ivicama, skok u stranu, itd. Vjerovatno jedan od njenih najboljih zaštitnih znakova su dva pištolja sa beskonačnom municijom. Druga oružja su sačmarica, UZI i automatski pištolji. Puno neprijatelja kao i mnogobrojne zamke mogu Laru dovesti do smrti. Ako padne sa određene visine može izgubiti malo zdravlja, međutim ako padne direktno na bodlje ili izvede skok na glavu sa visine poginut će. Također je opasno ako se Lara zapali, jer ona nastavlja gorjeti sve dok joj ne nestane zdravlja. Regularne stvari koje možete pokupiti u Tomb Raideru su mali i veliki paketići za prvu pomoć, oružje, municija i novo oružje.

Likovi[uredi | uredi izvor]

 • Lara Croft – britanska arhaeologinja koja ne posustaje pri ničemu kako bi došla do onog što želi.
 • Jacqueline Natla – bogata biznismenka i vlasnica Natla tehnologija.
 • Larson – jedan od zaposlenika koji dovodi Laru u kontakt sa Natlom.
 • Pierre DuPont – arhaeolog kojeg Natla unajmi da pronađe drugi dio Sciona.
 • Qualopec – jedan od vladara drevne atlanstke civilizacije čiji se grob nalazi negdje u Andama.
 • Tihocan – također jedan od vladara atlanstke civilizacije čiji se grob nalazi u Grčkoj.

Nivoi[uredi | uredi izvor]

U igri prvo možete odabrati Larin dom kako bi se upoznali sa svim kontrolama.

Peru – Igra započinje u Peruu, gdje Lara otkriva grob Qualopeca visoko u planinama Himalaja. Neprijatelje uključuju vukovi, medvjeti, šišmiši, dinosauri i mnogi drugi. Nivoi su normalne težine.

 1. Mountain Caves
 2. City of Vilcabamba
 3. The Lost Valley
 4. Tomb Of Qualopec

Grčka – U Grčkoj Lara je u potrazi za drugim dijelom Scion artefakta i na svom putu sreće Pierra DuPonta. Neprijatelji su lavovi, krokodili i gorile. Nivoi u Grčkoj su od srednje do teške težine.

 1. St.Francis Folly
 2. The Coliseum
 3. Midas Palace
 4. Tomb of Tihocan

Egipat – U skrivenom kanjonu u blizini Doline Kraljeva, Lara istražuje piramidu i sfingu u potrazi za trećim dijelom Scion artefakta dok se bori sa pumama, krokodilima, kentaurima i misterioznim mutantima. Nivoi su teški.

 1. Temple of Khamoon
 2. Obelisk of Khamoon
 3. Sanctuary of the Scion

Atlantis – Lara konačno pronalazi Natlu. Neprijatelje uključuju brojni mutanti koji mogu oduzeti puno Larinog zdravlja. Nivoi u Antlantisu su najteži.

 1. Natla's Mines
 2. The Great Pyramid
 3. The Final COnflict

Kritike i prihvaćenost igre[uredi | uredi izvor]

Tomb Raider je hvaljen sa strane brojnih magazina, zbog grafike, igrivosti i priče. Igra je postala jako popularna i jedna od najprodavanijih. Također je vodila razvoju PlayStationa. No Lara Croft je postala posebna zvijezda, i danas se smatra jednom od najsexy heroina svih vremena.

Remake TR1, Anniversary Editon[uredi | uredi izvor]

Crystal Dynamics su potvrdili da će u aprilu izdati remake poznate igre, kao godišnjicu od prvog pojavljivanja Lare Croft. Core Design je zamijenjen Crystal Dynamicsom nakon šestog Tomb Raidera koji je bio najgore prihvaćen. Crystal Dynamics su uspješno u 2006. godini vratili Laru među zvijezde, izdavši Tomb Raider Legend i njihovo slijedeće izdanje bit će upravo Tomb Raider Anniversary.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]