Tomislav Alaupović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Tomislav Alaupović rođen je 1968. u Tuzli, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. Godine 1990. učestvuje u radu Hrvatskog kulturnog društva "Napredak". Od 1991. živi u Republici Hrvatskoj i aktivni je član Hrvatske stranke prava gdje vrši dužnost koordinatora HSP-a za otok Hvar, te kao vijećnik u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije.

Predsjednik je pozorišta "Petar Hektorović" iz Starog Grada na Hvaru od 1997. Tada u pozorište dovodi istaknutog hrvatskog dramskog pisca Miru Gavrana, a zatim i profesionalne redatelje Želimira Oreškovića i Tahira Mujčića iz Zagreba, te Michala Babiaka iz Bratislave, kao i savremene dramske pisce Bengta Ahlforsa iz Finske i Vinka Moderndorfera iz Slovenije.

Pozorište "Petar Hektorović" njeguje komediografski izraz i stručna javnost ga smatra jednim od najboljih amaterskih pozorišta u Hrvatskoj.