Tomo Hrgota

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Tomo Hrgota (Kakanj, Bosna i Hercegovina), bosanskohercegovački akademski slikar.

Nakon završene srednje škole likovnog smjera upisao se na Likovnu akademiju u Sarajevu, nastavnički smjer. Radio je punih deset godina u osnovnim školama u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj (Zabok, Novalja na Pagu, manja mjesta kod Požege i Križevaca), a posljednje četiri u Bilju (Baranja). Živi u Kaknju.

Tehnike u kojim najčešće slika su ulje na platnu, pastel te u olovka. Najčešće radi pejsaže. Izlagao je na mnogo zajedničkih te na 40 samostalnih izložbi.

U ljeto 2005. imao je istovremeno 6 izložaba, dvije u Kopačkom ritu i četiri u Osijeku (Samostan Kapucinske crkve - "Crkve Slavonije i Baranje"; Hotel Royal - Baranjske vode; Caffe Art kod Bastiona - "Osječka Tvrđa"; Konzervatorski odjel u Tvrđi - izložba ulja starih kuća Slavonije i Baranje).

Izvor[uredi | uredi izvor]

  • Gorana Korać: "Slikanje ga smiruje i inspirira", Osječki dom, VI, 727, 13 - Osijek, 2-3. VIII. 2005.