Tomo Oraovac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Tomo Oraovac
Rođenje (1853-10-18) 18. oktobar 1853.
Smrt3. mart 1939(1939-03-03) (85 godina)
ZanimanjeKnjiževnik i publicista

Tomo P. Oraovac (Orahovo, 18. oktobar 1853 – Beograd, 3. mart 1939) bio je srpski književnik, publicista, borac za ustavne slobode u Crnoj Gori, inspektor Ministarstva za financije i narodni poslanik.

Školovanje[uredi | uredi izvor]

Rođen je u selu Orahovo u Kučima. Pripadao je prvoj generaciji koja se školovala u Cetinjskoj bogosloviji (1869–1872).

Karijera[uredi | uredi izvor]

Nakon završenog školovanja je radio kao učitelj, u Danilovgradu, a zatim u osnovnoj školi na Cetinju. Tu je ubrzo postao i njen upravitelj. Inicirao je sazivanje prve skupštine crnogorskih učitelja, na kojoj se zalagao za jednobraznu nastavu i ukidanje tjelesne kazne u školama. Tokom Veljeg rata je obavljao značajne dužnosti u snabdjevanju hercegovačkih izbjeglica hranom. Godine 1876. knjaz Nikola ga je postavio za glavnog administratora za prijem hrane i pomoći iz Rusije. Za sasluge je dobio visoka odlikovanja. Postavljen je za glavnog intendanta u Baru, gdje je ostao do 1881. Bio je inicijator osnivanja Srpske narodne čitaonice u Baru, koju su podržali najugledniji građani, čak i oni koji nisu bili pismeni.

Zajedno sa nekim istaknutim i slobodoumnim Crnogorcima, pokrenuo je akciju za uspostavljanje demokratskog i parlamentarnog režima. U odnosu na apsolutistički režim tadašnjeg knjaza Nikole, bio je u opoziciji. Proteran je iz Crne Gore 1883. i prešao je u Srbiju. Služio je kao činovnik u policiji i u Ministarstvu financija. Radio je kao sreskin načelnik, poreznik, kontrolor i inspektor u Ministarstvu financija i na tom položaju je ostao sve do penzionisanja, nakon pedeset godina rada u državnoj službi. Između dva svjetska rata bio je član Radikalne stranke Stojana Protića. Bio je član Društva za proučavanje historije Crne Gore kao njegov predsjednik i predavač. [1]

Bavio se književnošću i publicistikom. Još kao mlad je počeo pisati lirsku i epsku poeziju. Neke od njegovih pjesama, koje su nastale još u periodu dok je živio u Crnoj Gori, postale su veoma popularne. Pisao je o Cetinjskom manastiru i o vjekovnoj nezavisnosti Crne Gore u Zetskom glasniku. Pred smrt je pripremio za štampu Znamenite Crnogorke, koje su objavljene naredne godine. [2]

Sahranjen je u Beogradu na Novom groblju, u blizini crkve svetog Nikole. Iznad groba je bista sa prikazom njegove glave.

Djela[uredi | uredi izvor]

Knjige[uredi | uredi izvor]

  1. Tri znamenita Hercegovca, Beograd (1908)
  2. Arbanaško pitanje i srpsko pravo, Beograd (1913)
  3. Pismo Njegovom Veličanstvu Kralju Nikoli I, Newyork (1917) i Podgorica (2017)
  4. Lovćenska anatema, Ženeva (1918)
  5. Vojvoda Tripko Džaković, Cetinje (1935)
  6. Ratovanje na Skadarskom jezeru. Osvajanje grada Žabljaka, Beograd (1935)
  7. Znamenite Crnogorke, Zemun (1940)

Članci[uredi | uredi izvor]

  1. Imovina Cetinjskog manastira, Ivan begovo zavještanje, Zetski glasnik, Cetinje 8/1936, br. 33, 2.
  2. O vjekovnoj nezavisnosti Crne Gore, Zetski glasnik, 7/1935, br. 1-4, 4-5.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Tomo. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ Ratković, Milenko (2016). Angedote o piscima (PDF). CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)