Top

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Top (čvor).
Top

Top je ime za bilo koje cijevno oružje koje je namjenjeno za bacanje teških zrna na veliku udaljenost. U novije doba top se odnosi na sva cijevna oružja sa unutrašnjim promjerom cijevi od 20 mm i više.

Historija razvoja[uredi | uredi izvor]

Već u Rimskom carstvu izumljeno je oružje slično topu. Zvalo se balista. To su bili veliki samostreli koji su izbacivali velike strijele ili kamene kugle s ciljem uništavanja neprijateljskih tvrđava. Prvi pravi topovi izumljeni su u Evropi krajem srednjeg vijeka kad su evropski istraživači donijeli barut iz Kine. Prvi moderni topovi pojavljuju se u Prvom svjetskom ratu. Tada su služili za gađanje neprijateljskih gradova, tenkova, aviona, brodova, velikih grupa vojnika.

Moderni topovi[uredi | uredi izvor]

Moderni topovi se nazivaju artiljerija. Postoje protivtenkovski i protivavionski topovi.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Panzer aus Zusatzzeichen 1049-12.svg Nedovršeni članak Top koji govori o ratu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.