Tema na Razgovor s korisnikom:Mhare

Mrjazz123 (razgovordoprinosi)

Pozdrav, nedavno si mi uklonio izmeju sa stranice o Crkvi bosanskoj o tome da li je ona bila kršćanska crkva ili ne. Ona nije bila kršćanska crkva nego autohtona crkva koja se zbog svojih vjerovanja jasno razlikovala od tadašnje katoličke i pravoslavne


u samom članku piše da je Crkva bosanska bila dualistička koja je odbacila mnoge elemente hrišćanstva.

Vjerovali su u dva boga, bog dobra i bog zla, čak nisu ni priznavali Stari zavjet. Suprotstvaljali su se bogatstvu i svjetovnoj moći rimske crkve. Ima li su različito mišljenje o Isus Kristu od katoličke crkve. Negacija Isusa Krista jeste osnovna I suštinska osnova vjeroučenja bosanskih bogumila, što se može I potvrditi. U Popisu zabluda bosanskih krstajan iz 1373. Godine, između ostalih, spomenuta je sljedeća: “2. Niječu također čovječiju narav Kristovu I kažu da je on imao prividno, zračno tijelo. 2a. Također govore, da je Marija bila anđeo a ne čovjek. 3. Također kažu da je Krist stvarno nije mučen niti je umro 4. Također da nije istinito uskrsnuo 5. Niti također da je s pravim tijelom izašao (na nebo)”. Slične dokaze pruža I Dijalog između rimskog krstjanina I bosanskog patarena u kojoj je zabilježeno: “19. Krist nije sin Božiji jednak Ocu 21. Krist nije sin Blažene Djevice Marije 22. Blažena Djevica Marija nije bilažena nego anđeo 23. Krist nije jeo niti pio tjelesno 25. Krist nije bio utjelovljen 26. Krist nije trpio tjelesno 27. Krist nije umro tjelesno 28. Krist nije uskrsnuo od mrtvih”. (D. Kniewald, Vjerodostojnost latinskih izvora o bosanskih krstjanima, str. 168, 171-173)

U spisu kardinala Juana de Torquemada iz 1461. Godine nedvosmisleno potvrđuje da se učenje Crkve bosanske razlikovalo od hrišćanske: “1. Dva su boga, od kojih jednog nazivaju vrhovnim dobrom, drugog tjelesno ili vidljivo. Prvo zovu Bogom svjetlosti, drugo bogom tame; 3. Neki anđeli su po prirodi zli I nisu mogli ne griješiti; 4. Lucifer se digao na nebo I borio se sa Bogom I mnoge anšele odatle zaveo;…7. Osuđujući I odbacujući Stari zavjet, tvrde da on potiče od kneza tame; 8. Za anđela koji se pojavio Mojsiju na Sinaju kažu da je bio zao; 9. Ne priznaju Stari zavjet u cjelini nego samo djelomično. Poriču da je Isus Krist rođen od žene I ne priznaju Kristoj rodoslov; 10. Odbacuju oce I proroke Starog zavjeta….”  (Franjo Rački, Prilozi za poviest bosanskih patarena, str. 126)

Oni su se u izvorima nazivali “patarenima”, “manihejima” (zato što su pratili dualističko učenje perzijskog učenjaka Maniheja iz 3 vijeka, prouči malo to), “babunima”, “kadugerima”…

Dubrovački izvori vjeru “rimsku” (katoličku) razlikuju od “vjere bosanske”, dok mletački izvori za krstjane uz gosta Radina kažu da predtavljaju “Poseban zakon I sektu”

Godine 1461 bosanski kralj Stjepan Tomaš u Rim šalje tri svoja krstjana (nazivi pripadnika Crkve bosanske) Jurja Kučinića, Stojsava Tvtkovića I Radmila Vučića, kako bi njihovo vjerovanje ispitali vatikanski autoriteti. Kardinal Torquemedi koji je obavio ispitivanje, smatrao je da oni slijede manihejske zablude.

Ima mnogo historijskih izvora koja potvrđuju da Crkva bosanska nije bila kršćanska ali nemam vremena da ti čitav dan objašnjavam ovo. Crkva bosanska je bila izdanak manihejstva i pratila je učenje perzijskog učenjaka Maniheja iz 3 vijeka. (prof. dr. Mustafa Imamović, Historija Bošnjaka; Noel Malcolm, Bosna kratka povijest; , dr. Salih Jalimam, Historija bosanskih bogomila; mr. Hakija Zoranić, O etnogenezi Bošnjana - Bošnjaka. Ovu tezu potvruđuje i Franjo Rački koji je prvi pisao o Crkvi bosanskoj, krajem 19 vijeka)

Nadam se da je ovo dosta referenci. Imam još dosta samo nema čitav dan da ti sve ispišem :) Pozz

Molim te ukloni izmjene gdje se spominje da je ona bila kršćanska (mogu i ja ako hoćeš?) Imam o ovome dosta literature

Mhare (razgovordoprinosi)

Trebalo bi citirati kad se nešto takvo mijenja. Niste mi morali detaljno objašnjavati... samo citirajte i navedite izvor prilikom izmjena i nema problema.

Mrjazz123 (razgovordoprinosi)

Razumijem, hvala

Odgovori na "Crkva bosanska"