Toplotna energija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Pod pojmom termalne energije podrazumijeva se toplotna (unutrašnja) energija koju posjeduju tijela velikih masa, a koja se može iskoristiti za dobijanje korisnog rada (bolje rečeno električne energije).

Postoji više varijanti:

  • Geotermalna energija za proizvodnju električne energije ili zagrijavanje prostora (geotermalna toplana)
  • Okeanska termoelektrana

Okeanska termoelektrana[uredi | uredi izvor]

Šema okeanske termoelektrane

Ove elektrane se rade kao platforme ili plutajući objekti, a koriste unutrašnju energiju okeanske vode. Kako je temperatura na površini oko 25-27°C, a na dubinama od 0-4°C, to se ova naizgled mala razlika u temperaturi može pretvoriti u ogromne količine energije, zahvaljujući velikim količinama vode koje se pumpaju kroz postrojenje. Centrala koristi tri pumpe protoka oko 250 tona vode u sekundi, a kao fluid za konverziju toplotne energije u kinetičku se koriste lakoisparljivi materijali (oko 20°C). Iako je stepen iskorištenja mali, od 3-7%, pri navedenim parametrima snaga koja se može ostvariti na ovaj način ide do 100 MW.