Toplotni rezervoar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Toplotni rezervoar ili rezervoar toplotne energije, poznat i kao termalna kupka ili (dijelom pleonazamski, „vodeno kupatilo“) je termodinamski sistem sa toplotnim kapacitetom koji je dovoljno velik da, kada je u termalnom kontaktu sa drugi sistemom od interesa ili njegovom okolinom, njegova temperatura ostaje efektivno konstantna.[1]

To je praktično beskonačan bazen toplotne energije sa određenom, konstantnom temperaturom. Temperatura akumulacije se ne mijenja kada se toplota dodaje ili oduzima, zbog beskonačnog toplotnog kapaciteta. Kako može djelovati kao izvor toplote i u sudoperu ili laboratorijskim napravama, često se naziiva toplotna kupka ili „toplotno/vodeno kupatilo“.

U lanboratorijama se najčešće koriste razni električni konteiner-aparati sa termostatom, za održavanje stalne temperature vode, u koju se uranjaju odgovarajući uzorci za inkubaciju na stalnoj temperaturi.[2]

Jezera, okeane i rijeke često služe kao termalna rezervoari u geofizičkim procesima, kao što su vremenske prilike. U naukama o atmosferi, velike vazdušne masa često funkcionira kao termalni rezervoar.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ C, Yunus A.; Boles, Michael A. (2002). Thermodynamics: An Engineering Approach. Boston: McGraw-Hill. str. 247. ISBN 0-07-121688-X.
  2. ^ Bajrović K, Jevrić-Čaušević A., Hadžiselimović R., Eds. (2005). Uvod u genetičko inženjerstvo i biotehnologiju. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB) Sarajevo. ISBN 9958-9344-1-8.CS1 održavanje: više imena: authors list (link)