Tor

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Tor se često borio sa divovima, djelo Mårten Eskil Winge, 1872

Tor je crvenokosi, bradati bog munje u nordijskoj i germanskoj mitologiji. On je sin Odina i Jörda. Tokom Ragnaroka, Tor i Jörmungandr će ubiti jedan drugoga.

Osobine[uredi | uredi izvor]

Tor se često pojavljuje u Proznoh Eddi u kojoj je glavni zaplet njegov sukob sa rasom divova. Tor je najmocniji od Nordijskih Bogova. On koristi svoju moć da štiti Asgard i Midgard.

Porodica[uredi | uredi izvor]

Tor je sin Odina i Jörde (Jord je zemlja). Njegova žena se zove Sif i malo se zna o njoj osim toga da ima zlatnu kosu koju su joj napravili patuljci kada joj ju je Loki ošišao. Tor ima sinove Magni i Modi i sa Sif ima kćerku Þrúðr (izgovara se kao Thurd). Uvod prosne edde isto navodi da ima sina sa Sif pod nazivom Loridi zajedno sa 17 generacija nasljednika, ali tekst je namjenjen samo da da obješnjenje o tome kako su Aesiri došli da budu obožavani iako nisu bogovi.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]