Tornado kod Novske 1892.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Tornado kod Novske 1892.
VrstaTornado
ŠtetaPorušeno više od 155.000 drveća, oštećeni objekti kod željezničke stanice
Žrtve1 poginuli, 3 teže povrijeđenih
Pogođena područjaŽeljeznička stanica Novska i obližnja šuma

Tornado kod Novske 1892. je popodne 31. maja 1892. u 16:17 zahvatio područje željezničke stanice Novska i obližnje šume te uzrokovao znatnu štetu. Tornado je pojedine vagone voza koji je u 16:17 krenuo prema Novoj Gradiški izbacio sa željezničkih pruga. Stražnji vagon, težak preko 13 tona, bio je odbačen na udaljenost od 30 metara i to preko telegrafskih vodova. U vozu je bilo pedesetak putnika, od kojih su trojica teže ranjena, a jedan pastir je poginuo. Na osnovi smjera prevrtanja vagona i drveća u obližnjoj šumi Mohorovičić je zaključio da je vjetar u tom dijelu bio ciklonalan, te je ocijenio njegovu brzinu između 46 i 158 m/s. Tornado se je sastojao od dva vrtloga tj. bila su dva tornada. Nevrijeme je nastalo na jugoistočnom rubu olujne fronte koja se gibala prema sjeveroistoku. Rub te fronte se je podudarao s niskim pritiskom zraka u području sjeverne Bosne i Hercegovine. Temperature su bile veoma visoke za to godišnje doba, a razlika temperatura obalnog dijela i unutrašnjosti velike. Za vrijeme tornada temperatura je pala za 10 °C.[1] Po današnjim klasifikacijama, ovo bi bio T6 tornado, odnosno umjereno razoran tornado.[2]

Poručnik Kaudermat pripovijeda sljedeće:

Iza odlaska vlaka iz Dubice vidio sam smjerom prema Sisku strašne oblake, vrućina je bila užašna, a sparina strašna. Iza odlaska iz Jasenovca vidio sam isto takav oblak na jugozapadu, kao kakav ogromni polukrug, boje tamno-smeđe. Ostalo je nebo bilo razmjerno vedro tj. pokriveno tanjim oblačićima. Malo prije nego što je krenuo vlak iz Novske, vidio sam, kako se spušta iz one tamne mase dugačka vitlica prema zemlji i to baš nad šumom (Gredom). Vitlica je bila široka ondje, gdje se držala glavne mase oblaka, prema zemlji je bila sve uža, a tik do zemlje se je opet širila. U samoj se je vitlici vidjelo veoma brzo gibanje oko osi i to lijevo.

U saniranju štete, odnosno u izvozu ogromnih količina oborenih slavonskih hrastova, iz cijele Austro-Ugarske pristižu novi doseljenici, među kojima i veliki broj obrtnika, koji trajno naseljavaju područje Novske.[3]

Šteta[uredi | uredi izvor]

Od obilne kiše voda je na pojedinim mjestima probila željeznički nasip, a na poljima je bila visoka i do jednog metra. Na samom kolodvoru je odletio krov glavne zgrade, magazina i stražarnice. Porušeno je bilo do 150.000 hrastova i bukava.

Izvori[uredi | uredi izvor]

  • Mohoročić, Andrija (1892), Tornado kod Novske, Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Divic, Gordana (28. 8. 2013). "Knjiga: Andrija Mohorovičić - Tornado u Novskoj". journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. ^ "AKO NISTE ZNALI, I HRVATSKU JE POHARAO TORNADO: Kretao se brzinom od 260 km/h i čupao je sve pred sobom…". Net.hr (jezik: hrvatski). 2019-05-31. Pristupljeno 2020-06-18. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ "Grad Novska • Povijest". novska.hr. Pristupljeno 9. 4. 2020. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)