Idi na sadržaj

Totonaca

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Totonaci su narod koji je živio u istočnim primorskim i planinskim oblastima Meksika u doba španskog dolaska godine 1519. Danas uglavnom žive u državi Veracruz. Sagradili su prijekolumbijski grad El Tajíni sve do sredine 19. vijeka bili su glavni svjetski proizvođači vanilije.

Piramida Totonaca u arheološkom nalazištu El Tajín

Historija[uredi | uredi izvor]

Njihova oblast, poznata po Totonapacan, bilo je poznato po razvijenoj poljoprivredi i velikom bogatstvu stanovnika. Zbog toga su u 15. vijeku bili predmetom napada Asteka. Zbog toga su Hernana Cortesa dočekali kao saveznike i zdušno im pomagali u napadu na astečki glavni grad Tenochtitlan. Pod špansku vlast su došli bez nasilja, ali su teško stradali od raznih epidemija u 16. vijeku.

Danas Totonaca ima oko 90.000.

Kultura[uredi | uredi izvor]

Kultura Totonaka slična je ostalim srednjoameričkim kulturama, a njihova oralna tradicija govori da su pomagali u gradnji starog grada Teotihuacána, 42 kilometra sjeveroistočno od grada Meksika (ne postoje arheološki dokazi za navedenu tvrdnju). Totonačka legenda ide ipak dalje, pa kaže kako su propadanjem Teotihuacána počeli migrirati u zemlju Totonacapán. Tu su Totonaci utemeljili svoje gradove i svetilišni kompleks u El Tajínu, u obalnom Veracruzu. Ratovi sa Astecima oslabili su zemlju Totonaka, pa su došli pod njihovu vlast.

Totonaci naseljavaju dva različita geografska podneblja, to su vruće, često vlažne obalne nizine i hladna, kišna mesa. Obje grupe Totonaka su agrikulturne i obje uzgajaju kukuruz, a kod nizinskih se danas javlja i pčelarstvo i držanje peradi i svinja. Kod planinske grupe se javlja držanje peradi i nešto stoke. Totonaci imaju sistem ritualnog srodstva, institucija slična compadrazgu, ili instituciji kumstva, uobičajenoj u Srednjoj Americi, s tim što je kod Totonaka prvenstveno uobičajena između odraslih osoba, a ne između odraslog i djeteta. Religija je rimokatolička kombinovano sa svojim starim plemenskim vjerovanjima.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]