Višegodišnja biljka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Trajnica)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Obični konjogriz (Cichorium intybus) je zeljasta višegodišnja (perena) biljka

Višegodišnje biljke ili perene su one koje živi duže od dvije godine.[1] Ovaj termin se upotrebljava kako bi se razlikovale od jednogodišnjih biljaka, ili one koje nemaju sekundarni rast (drveta), a kako bi se razlikovale od drveća i grmlja, koje su isto višegodišnje biljke.[2]

Višegodišnja biljka koja živi više od dvije, a po nekim izvorima, kao biljke koje žive više od tri godine. Izraz (višegodišnji, "kroz godine") često se koristi za razlikovanje zeljastih biljaka i dvogodišnjaka. Izraz se također široko koristi za razlikovanje biljaka s malo ili nimalo drvenastog rasta od drveća i grmlja, koje su i tehnički višegodišnje biljke.

Višegodišnje biljke rastu i/ili cvijetaju u proljeće i ljeto, umiru na jesen i zimu, te se ponovno vrate i ožive idućeg proljeća. Pojedina drveća znaju doseći iznimnu starost: neki borovi (bristlekonski, npr.) i metuzalem je naprimjer star 4.838 godina, a kalifornijski mamutovac Predsjednik 3.200 godina.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ The Garden Helper. The Difference Between Annual Plants and Perennial Plants in the Garden. Retrieved on 2008-06-22.
  2. ^ RHS A-Z encyclopedia of garden plants. United Kingdom: Dorling Kindersley. 2008. str. 1136. ISBN 1405332964.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]