Trakošćan (dvorac)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Trakošćan (čvor).
Dvorac Trakošćan

Trakošćan je dvorac u Hrvatskoj. Smješten je u sjevernom dijelu regije Hrvatskog zagorja, koji administrativno pripada Varaždinskom kantonu. Nalazi se oko 23 km sjeveroistočno od Krapine, a 40 km jugozapadno od Varaždina, na nadmorskoj visini od 250 m. Najbliža mjesta su Macelj i Strahinjščica. Sa oko 40.000 posjetilaca godišnje jedan je od najposjećenijih hrvatskih dvoraca.

Historija[uredi | uredi izvor]

Dvorac je podignut u 13. vijeku. U njegovoj osnovi prepoznatljive su karakteristike jednostavnih romaničkih kastela 12.-13. vijeka. Među mnogobrojnih feudalnim gospodarima koji su ga posjedovali ističu se grofovi Celjski, Jan Vitovec, Korvini, te Gyulayi. Od 1568. godine nadalje u vlasništvu je plemićke porodice Drašković.

Više puta objekt je proširivan i dograđivan. 1592. godine Draškovići podižu artiljerijske kule s krovištem (o čemu svjedoči ploča s grbom i natpisom Ivana II. Draškovića iz 1592. na zapadnoj kuli), a u to se doba dograđuje i sprat, povisuje centralna kula i oblikuje dvorište s arkadama. U 18. vijeku na kulama se izgrađuju kruništa, glavna kula dobiva razvedenu lanternu, a oko zamka gradi se cinktura odbrambenih objekata, zidova i kula.

U 19. vijeku zamak je bio oronuo i zapušten, ali ga je u periodu 1850-1860. obnovio podmaršal Juraj VI. Drašković, stvorivši atraktivan rezidencijalni dvorac. Obnova je, u duhu romantizma, izvedena u neogotičkome stilu uz istovremenu obnovu čitavog širokog okolnog područja, gdje je uređena park-šuma s rijetkim drvećem, vještačkim jezerom i baštanskim objektima. Istaknuti su elementi obnovljena dvorca: ulazna kula s pokretnim mostom i grbom Drašković-Malatinski iz 18. vijeka, viteška dvorana s cjelovitim viteškim oklopima iz 16. vijeka i zastavama Draškovićeva banderija (vrste vojne jedinice) iz 18. v., zbirka oružja s teškim puškama „bradaticama“ (njemački: Hakenbüchse), puškama i pištoljima na kolo, te turskog oružja, zbirka portreta Draškovića i njihovih rođaka (na primjer Nikola Zrinski) iz 16-19. vijeka, opus slikarice Julijane Erdödy-Drašković iz druge polovine 19. vijeka, ciklus Četiri kontinenta M. Stroya, klavir C. Graffa, očuvana dvorska kuhinja, te knjižnica. U parku ispod dvorca nalazi se kapela sv. Ivana (»Januš«) iz 1752. godine s kasnobaroknim namještajem.

Novije generacije porodice Drašković povremeno su boravile u Trakošćanu sve do 1944. godine, kada se trajno iseljavaju u Austriju. Ubrzo zatim, nakon drugog svjetskog rata, dvorac je nacionalizovan.

Od 1953. godine postoji stalna muzejska postavka, koja osim vjerne rekonstrukcije ambijenata iz perioda obnove sadrži i vrijedne primjerke baroknog namještaja i sitnih predmeta. Dvorac je u vlasništvu Republike Hrvatske.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]