Transćelijska tečnost

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Transćelijska tečnost ili tranćelijska tekućina– poznata i kao transcelularna tekućina – je dio ukupne tjelesne vod sadržane unutar prostora linearnog epitelnog prostora. To je najmanja komponenta vanćelijske tečnosti, koja uključuje i međuprostornu tečnost i krvnu plazmu. [1][2]

Često se ne računa kao dio ekstraćelijske tečnosti, ali ćini oko 2,5% ukupne tjelesne tekućine ili 5% vanćelijse tečnosti. Primjeri ove tečnosti su likvor, očna tekućina i zajednička tečnost[3]

Sastav[uredi | uredi izvor]

Zbog različite lokacije transćelijske tečnosti, njen sastav je dramatično različit. Neki od prisutnih elektrolita u ovoj tečnosti su ioni natrija, hlora i bikarbonata.

Transćelijska tečnost se nalazi u:

Fiziološka funkcija[uredi | uredi izvor]

Transćelijska tekućina ima raznovrsne funkcije. U zglobovima, ima funkciju podmazivanja, a preko urina omogućava uklanjanje nepotrebnih elektrolita i molekula iz organizma.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Međedović S., Maslić E., Hadžiselimović R. Biologija 2. Svjetlost, Sarajevo. ISBN 9958-10-222-6. 
  2. ^ Bajrović K, Jevrić-Čaušević A., Hadžiselimović R., Eds. (2005). Uvod u genetičko inženjerstvo i biotehnologiju. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB) Sarajevo. ISBN 9958-9344-1-8. 
  3. ^ Fluid Physiology: 2.1 Fluid Compartments