Transport

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Kontejnerski brod BW Fjord
Francuska nacionalna policija koristi nekoliko načina transporta, svaki od njih ima svoje prednosti.

Transport je kretanje ljudi, životinja, tereta i roba općenito sa jednog mjesta na drugo. Vidovi trasporta obuhvataju aviotransport, željeznički transport, cestovni transport, vodeni transport, transport cijevima i svemirski transport. Ovo polje se može podijeliti na infrastrukturu, vozila i poslovne operacije. Transport je od izuzetnog značaja jer on omogućava trgovinu između ljudi, koja je nezamjenjiva za razvoj cjelokupne ljudske civilizacije.

Transportna infrastruktura se sastoji od stalnih struktura, objekata i instalacija koje uključuju puteve, željezničke pruge, aerodrome, plovne puteve, kanale, avionske terminale, plinovode, naftovode, željezničke i autobuske stanice, skladišta, kamionske terminale, depoe za dopunjavanje goriva (uključujući i benzinske stanice) i morske luke. Terminali se koriste za razmjenu putnika i robe kao i za održavanje.

Vozila koja se koriste na ovim transportnim mrežama su raznovrsna. Ona uključuju automobile, bicikle, autobuse, vozove, kamione, helikoptere, plovila, svemirske letjelice i avione. Oblast transportnih operacija uključuje način na koji vozila funkcioniraju, postavljaju procedure za ovu oblast kao što je finansiranje, politike, zakone, pravila i slično. U transportnoj industriji, operacije i vlasnici infrastrukture mogu biti pravna ili fizička lica, državni organi, u zavisnosti od države i načina transporta.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: