Transportna RNK

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Interakcija tRNK i tRNK u sintezi proteina

Transportna RNK (tRNK, transfer RNK) ima specifičnu ulogu u procesu translacije genetićke šifre, odnosno njenog prevođenja sa jezika iRNK na jezik gradivnih jedinica bjelančevina, tj. aminokiselina. Aktivnost molekula tRNK se zasniva na osobenoj sposobnosti dva aktivna mjesta. Na jedno od njih ona veže specifičnu aminokiselinu, a na drugom je antikodon, koji je komplementaran odgovarajućem kodonu iRNK.

Svaka molekula je specifična za samo jednu aminokiselinu, a više njih može da ugrađuje jednu te istu. Transportna RNK, je uistinu (kako joj i ime kaže) transporter slobodnih aminokiselina iz citoplazme na mjesto njihove ugradnje u polipeptidni lanac proteina (u ribosomima). Molekule ove RNK su relativno male jer su sastavljene od manje od stotinu nukleotida.

Reference[uredi | uredi izvor]